Svrljiški belmuž proglašen za treće najbolje jelo sa sirom na svetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: M.Vodeničarski
Podelite vest

Na prestižnom portalu Taste Atlas nedavno je objavljena lista najboljih svetskih jela sa sirom, a među njima je visoko pozicionirano i jedno tradicionalno jelo iz Srbije. Na trećem mestu našao se svrljiški belmuž, specijalitet iz jugoistočnih planinskih krajeva, koji je već dugo prepoznat kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, prenosi B92.

Belmuž se pravi od mladog ovčjeg i kravljeg sira uz dodatak projanog brašna, a poznat je po svom specifičnom, bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi. Iako se ovo jelo često pravi u Svrljigu i okolini, mnogi širom zemlje još nisu imali priliku da ga probaju.

Posebno značajnu ulogu u promociji belmuža imao je narodni poslanik Milija Miletić, tada predsednik opštine Svrljig, koji je zaslužan za osnivanje Belmužijade, privredno-turističke manifestacije posvećene ovom specijalitetu. Belmužijada se tradicionalno održava svake godine avgusta u Svrljigu i privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva, čime doprinosi očuvanju i popularizaciji ovog jela. Vredno je istaći da je Milija Miletić ujedno i najveći promoter belmuža – čuvenog svrljiškog specijaliteta.

Na samom vrhu liste našao se grčki specijalitet saganaki, dok je drugo mesto pripalo argentinskoj provoleti, ali je visok plasman belmuža dodatno osnažio reputaciju srpske kuhinje na globalnoj gastronomskoj mapi.

Top 10 jela sa sirom po portalu Taste Atlas:

10. Raklet, Švajcarska
9. Kesadilja, Meksiko
8. Fondu, Francuska
7. Fokača sa sirom, Italija
6. Banica sa sirom, Bugarska
5. Kačapuri, Gruzija
4. Kačo e pepe, Italija
3. Svrljiški belmuž, Srbija
2. Provoleta, Argentina
1. Saganaki, Grčka

Pored ovog specijaliteta Svrljig obiluje mnogim specifičnostima kada su jela u pitanju, naročito je poznato Svrljiško jagnje mada je još bogatija turistička ponuda koja se iz godine u godinu usavršava a turistički kapacijeti unapređuju. Pored Prekonoške pećine, Pećine Samar sve veću pažnju javnosti odnosi i Niševačka klusura koja je sve posećenija.

U njoj se odraganizuju penjački festivali, kolonije i brojna sportska i rekreativna dešavanja. Prošle godine je čitava klisura obeležena turističkim tablama za lakše lociranje a sve što je poslednjih desetak godina urađeno u ovoj klisuri rezultat je velikog angažovanja meštana na čelu sa diplomiranim turizmologom Nenadom Ranđelovićem. U Niševačkoj klisuri ili tačnije u selu Niševac žive najbolji majstori belmuža.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x