Snimanje legendarnog filma “Zona Zamfirova” po knjizi Stevana Sremca, bilo je organizovano i u Sokobanji, a to se nekako poklopilo sa obeležavanjem čitavog veka od odlaska Sremca.

Jedini amam koji još uvek radi u Srbiji je u Sokobanji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Sokobanja; Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Snimanje je obavljano u junu 2002. godine a meštani se sećaju da je početkom juna osnanulo lepo, sunčano jutro  kada je ispred amama, filmska ekipa i reditelj Zdravko Šotra, kao dirigent pred koncert okupljao „soliste” svoje glumce i članove ekipe. Radoznali prolaznici zastajkivali su i bili radosni da prisustvuju snimanju filma. što se u Sokobanji baš i ne događa svaki dan.

Izgleda da je Stevan Sremac posle 100 godina opet u banjii, ali sa «Zonom».

“Bilo je u ekipi 30 glumaca iz Beograda, Niša, Pirota… bila je tu Zona – Katarina Radivojević, koja je još student a došla je i Rada Živković”, prisećaju se meštani.

Snimali su baš u Sokobanji u amamu pored koga prolazite baš svaki dan.

“Niko osim Sokobanje nije sačuvao amam. E, to su retkosti. U Nišu se ne može naći ni jedan objekat, koji je sačuvao svoju autentičnost. Mi u Nišu napravili smo čitavu jednu ulicu, takozvani Šefteli sokak. Samo u Pirotu ima očuvana kuća maloga Riste, koju su u snimanju obilno iskoristili… U Sokobanji, osim amama ima još nekih objekata”, kažu istoričari.

“Zona” je film iz epohe, klasik našeg realizma. Jednog velikog i uvaženog, možda i jednog od najvećih pisaca realizma.

“Posao je veoma težak, ali u isto vreme osećam radost, jer se stvara moj dugogodišnji san. Ja već deset godina pokušavam da snimim „Zonu Zamfirovu”. I, evo, tek sada smo uspeli taj san da privedemo da bude stvarnost”, govorio je tada Šotra.

U amamu su snimljene legendarne scene sa Zonom, njenim drugaricama, tetkama, strinkama… Rada Živković, Ružica Sokić, Jelica Sretenović, Danica Maksimović, Katarina Radivojević iz Niša Sanja Krstović.

Premijera filma “Zona” upriličena je aprila 2005. godine na otvaranju rekonstruisanog amama. Zvanice su tada pozdravili Zdravko Šotra, Katarina Radivojević i Radmila Živković.

AMAM KROZ ISTORIJU

Čuveno tursko kupatilo, danas kupatilo Park, takozvani amam, je izgrađeno još za vreme Turaka u XV veku, na temeljima koji potiču iz vremena vladavine Rimljana na ovim prostorima.

Ono je čak tri puta renovirano, ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Smešteno je u centru Sokobanje a prvi put ga je obnovio knez Miloš Obrenović koji je često boravio ovde tako da kao uspomenu na to vreme imamo i posebnu kadu koja je bila sagrađena samo za njega, i dan danas je u funkciji i ima muzejsku vrednost. Preko puta kupatila u to vreme sagrađen je i Milošev konak, koji je služio kao centar srpske adrministracije koja je pratila kneza Miloša. On i danas postoji mada kao mesto za ugostiteljske ubjekte i kafiće koje je, uprkos novoj nameni, uspelo da sačuva duh starih vremena. Poslednji put ovo kupatilo je obnovljeno 2005. godine.

Amamom upravlja Specijalna bolnica “Sokobanja” i deo je njene Wellness ponude. Tu danas možete uživati u kupanju u termalnoj vodi u bazenima i kadama, boraviti u originalnoj Miloševoj kadi, probati razne vrste masaža i kozmetičke tretmane. Inhalacija mineralnom vodom dobra je kako za osobe sa disajnim tegobama tako i za zdrave osobe u cilju prevencije respiratornih oboljenja.

Odlomci iz knjige: Sokobanja 1837-2007.
Ljiljana N. Nikolić
Stevan Stanković

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x