Vladan Živković: Dalje ćete morati bez mene

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Kosta Dimtirjević arhiva Filmskih susreta
Podelite vest

Dejan Dabić, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektor Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg filma (Filmskih susreta) u Nišu upoznao  je glumca Vladana Živkovića pre 30 godina, a sa njim bio u kontaktu i neposredno pred glumčevu smrt. Živkovićev doprinos srpskoj kinematografiji i njegovo odsustvo u filmskom životu Srbije tek će se osetiti u godinama koje dolaze, jer nije bio samo glumac nego i požrtvovani društveni radnik, istakao je Dabić.

“Kad smo se čuli 15. decembra već je bio ozbiljno bolestan, ali pribran. Nismo razgovarali o Filmskim susretima, već o običnim, svakodnevnim stvarima. Pred novu godinu je više nas iz Saveta Festivala razgovaralo sa njim, ali je taj razgovor bio njegov oproštaj i sa nama i sa Festivalom. “Dalje ćete morati bez mene”, rekao nam je tada, mada smo ga mi tešili da ćemo se videti i sledeće godine u Nišu”, kazao je Dabić za Srbija Vesti.

Dabić je Vladana Živkovića upoznao pre 30, a neposredno su sarađivali 25 godina, što je jedan vrlo ozbiljan period.

“Što se tiče niških Filmskih susreta, Vladan je bio umetnički direktor Festivala u dva navrata, od 1991-1996 i od 2016 do sada, Naši odnosi bili su prijateljski, mada je ponekad bilo i nesuglasica vezanih za Festival, što je razumljivo jer su nam obojici Filmski susreti važniji od života. Vladan je bio uključen kako u selekciju filmova tako i u pozivanje glumaca, sastavljanje pratećeg programa, svega što se dešavalo na Letnjoj pozornici. Uz Alenku Rančić i Voju Mirića, meni je Vladan Živković bio sinonim za Filmske susrete, sada smo i njega izgubili”, kaže Dabić.

Živković je bio dugogodišnji predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, a ovo udruženje je, uz Grad Niš, osnivač Festivala glumačkih ostvarenja kao i suorginazotor, uz Niški kulturni centar.

“Publika je ponekad umela da bude nepravedna prema Vladanu, jer je u fokusu javnosti poslednjih godina bio njegov društveni rad, manje glumački. Istina je da je imao veoma uspešnu glumačku karijeru”. podseća Dabić.

On je podsetio na Živkovićevu saradnju sa čuvenim rediteljem Semom Pekinpoom u filmu “Gvozdeni krst”.

” To je za Vladana Živkovića bilo posebno iskustvo, rado nam je pričao o tome, jer je Pekinpo insisitrao da američki i jugoslovenski glumci imaju isti tretman. Znači, ako je automobil dovozio američkog glumca na set, morao je i jugoslovenskog. Rekao nam je i da su honorari bili sjajni, pa je od tog filma “proputovao pola Evrope”, kazao je Dabić.

Uloga u filmu “Gvozdeni krst” nije jedina uloga u koprodukcijama koju je poznati sprski glumac ostvario, ostaće upamćena i njegova uloga u filmu “Engleska me stvorila”, uz Pitera Finča i Majkla Jorka.

Prvu filmsku nagradu Vladan Živković je dobio na Filmskim susretima u Nišu 1971. godine za debitantsku rolu u filmu Mike Antića ” Doručak sa đavolom”, a 1980. godine za epizodne uloge u čak tri filma: “Hajduk”, “Rad na određeno vreme” i “Poseban tretman”. Prvi put se pojavio na filmskom platnu u kultnom ostvarenju Žike Pavlovića “Kad budem mrtva i beo”. Svoj glumački krug zatvorio je prošle godine ulogom u filmu Gordana Matića “Pucnji u Marseju”.

Vladan Živković će ostati upamćen i po ulogama u popularnim TV serijama “Građani sela Luga”, “Vruć vetar” , “Više od igre”, “Srećni ljudi”, “Bolji život” i mnogim drugim.

U filmskoj karijeri Živković je ovekovečen na celuloidnoj traci u više od 70 igranih filmova, a kada se dodaju i brojne uloge u domaćim TV serijama i dramama, ta brojka stiže do 130 uloga.

“Javnost nije dovoljno upoznata sa Živkovićevim radom na radio dramama i tu je za sobom ostavio sjajnu arhivu. Mislim da će se odsustvo tako sjajnog profesionalca i čoveka tek osetiti u godinama koje dolaze”, kazao je Dabić.

Srđan Savić, Vladan Živković i Dejan Dabić (s leva) Foto: Kosta Dimitrijević

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x