Vujović: Privatne firme i privreda poštuju zakone, neće biti kopanja dok se ne provere sva dokumenta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kaže da je preuranjeno govoriti o iskopavanju litijuma i da nadležni organi neće dati saglasnost za taj projekat ukoliko bude postojala “najmanja sumnja da nešto nije dobro”.

“Projekat za iskopavanje litijuma neće zaživeti, mi nećemo dati saglasnost za studiju ukoliko bude postojala najmanja sumnja da nešto nije dobro”, kazala je Vujović za K1.

Preuranjeno je govoriti o litijumu i ništa neće početi pre nego što se usvoje neophodne studije.

“Ljudi misle da je to sve već gotovo, misle da će krenuti da se eksploatiše za nekoliko meseci, ali neće pre nego što se vide studije i donese gomila dokumentacije za koje je neophodna izrada dve godine, osim ako kompanija ne požuri”, rekla je Vujović.

Kazala je da kompanija izrađuje studiju, a da su Vlada Srbije, resorno ministarstvo i druge institucije “kontrolni faktori”.

“Privatne firme i privreda izuzetno poštuju zakone koji se odnose na životnu sredinu”, rekla je ministarka i dodala da ministarstvo ima motiv da radi za dobrobit građana a ne protiv njih.

Vujović je kazala da se ministarstvo trudi da dođe do najboljih rešenja kako bi Srbija bila još uspešnija i kako bi iskoristili razvojnu šansu države.

“Ispunjenje ciljeva i zelene agende košta 27 milijardi evra, ali nam niko od stručnjaka nije rekao kako da dođemo do tih sredstava. Ako nećemo ništa da radimo, ako nećemo da iskoristimo našu šansu za litijum, ako ne želimo jednu fabriku, ako ne želimo stranog investitora – mi ne možemo onda da imamo ispunjenje ciljeva”, rekla je Vujović.

Kazala je da će uskoro pred poslanicima predstaviti četiri nova zakona iz svoje oblasti koja su kompletno nova i usklađena sa evropskom direktivom.

“Mogli ste da čujete pre nekoliko dana u medijima da se ti zakoni rade u korist Rio Tinta. Ti zakoni su samo gori za Rio Tinto i sve kompanije jer su strožiji uslovi”, rekla je Vujović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x