Vučić: Srbija i Egipat se zalažu za mir u svetu mada malo zemalja sme da pomene tu reč

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Radio-televizija Vojvodine printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su on i njegov domaćin, predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi na današnjem sastanku u Kairu izrazili želju da bude mir u svetu, iako je to, rekao je Vučić, “danas gotovo zabranjeno da se kaže jer je mali broj zemalja koje smeju da pozovu na mir, a ne na poraz neke strane”.

“Zahvalan sam za mudre reči El-Sisija i po pitanju ukrajinske krize i drugih pitanja koja su goruća. Imamo zajedničko mišljenje da je mir neophodan i najvažniji”, rekao je Vučić koji je izjavu dao zajedno s domaćinom.

On je naveo da su razgovarali o svim najvažnijim geopolitičkim temam i konkretnim vidovima saradnje dve zemlje – od poljoprivrede, do vojno-tehničke saradnje. Sa Egiptom su dogovorene stalne konsultacije o raznim pitanjima da bi u međunarodnim forumima jedni druge pomagali zastupajući slične ili istovetne stavove.

“Uvek ćete imati u Srbiji lojalnog i pouzdanog prijatelja”, poručio je Vučić El-Sisiju, zahvalivši mu što se u Kairu oseća kao kod kuće, uz očekivanje da će ga videti u poseti Srbiji.

Vučić je najavio da će veoma brzo biti zajedničke vojne vežbe, pre svega specijalnih jedinica. Naglasio je da je danas potpisani ugovor o slobodnoj trgovini s Egiptom od velike važnosti za Srbiju. Uoči posete je najavio da će 87 odsto proizvoda iz Srbije imati “zeleno svetlo” za egipatsko tržište.

Vučić je rekao da se “divi El-Sisiju kako vodi zemlju u okruženju veoma složenom za Egipat, dok je istovremeno gradi”, i da mu je “čast što je mogao da puno nauči iz njegovog primera”. Zvaničnici niza ministarstava i po tri grada iz dveju zemalja su danas potpisali 11 dokumenata o saradnji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x