Vučić o navodnom izvozu municije Ukrajini: Izvezeno je samo dozvoljenim ‘krajnjim korisnicima’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je navode da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka rata u Ukrajini, toj zemlji izvezla municiju u vrednosti od oko 800 miliona evra, da je sve izvezeno dozvoljenim “end juzerima” (krajnjim korisnicima).

“Oružje i oruđe ne izvozimo, te ugovore imamo samo sa Azerbejdžanom, Kiprom i Emiratima. Ni sa kim više nemamo ugovor o oruđu i oružju, upravo da bi se čuvali da se iz srpskog oružja ne ubija neko od naše braće – bilo Rusi, bilo Ukrajinci, bilo ko”, rekao je Vučić novinarima u zgradi Predsedništva.

List Fajnenšal tajms (Financial Times) je objavio procene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju municiju u vrednosti od 800 miliona evra, što je Vučić nazvao “trikovima kojim se služe različite strane službe, pojedini mediji i političari”.

“Sad će oni da pokvare odnose Srbije i Rusije tekstom u kojem će Ivan Vejvoda, čuveni zapadni proteže, to da objašnjava za tobožnje ruske medije, kako Srbija eto ugrožava Rusiju. Da li ste vi ljudi pametni, svi zajedno”, upitao je on.

Naveo je da ga mediji u regionu svakog dana optužuju da sarađuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok se ova situacija koristi da se kaže “Putine, pogledaj šta ti je Vučić uradio”.

Komentarišući izjavu portparola Kremlja Dimitrija Peskova da će te navode proveriti direktno “sa srpskim prijateljima”, Vučić je naveo da je Peskov pametan čovek koga “ne možete da varate sa tim igricama”.

Dodao je i da je ministar odbrane Bratislav Gašić želeo da izda saopštenje povodom tih tvrdnji, ali je Vučić ocenio da nema razloga za pravdanje.

“Za to što obezbeđujemo najnormalniji posao našoj namenskoj industriji? … Kažete da se to koristi u ratovima, a gde da se koristi? Gde tačno hoćete da se koriste bombe, rakete i granate, ako ne na ratištu? To što je sad pomama, i što svi hoće, lepo što hoće, mi možemo da razvijamo našu namensku industriju”, kazao je Vučić.

Naveo je da su bili i pokušaji “stranih agenata” da preko radnika u fabrikama srpske namenske industrije “ubace GPS u (pošiljke) granata i raketa”.

“Ne bi li pokušali da preko svojih istraživačkih agencija dokažu gde, šta i kako mi to radimo. I sad moramo da hapsimo naše ljude, koji za crkavicu od 2.000 evra mogu da izgube, ne samo posao, nego i slobodu”, rekao je Vučić, ne precizirajući gde se i kada dogodio pomenuti slučaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x