Vlada donela odluku o broju budzetskih studenata, veći broj mesta za doktorske studije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je na predlog Ministarstva prosvete Odluke o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa osnovnih i master strukovnih studija, osnovnih i master akademskih studija, integrisanih akademskih studija i doktorskih studija za akademsku 2024/25. godinu.

U akademskoj 2024/25. godini u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu na teret budžeta može se upisati 17.697 studenta, kao i dodatnih 510 studenata na osnovu afirmativnih mera za upis studenta sa invaliditetom i studenata pripadnika romske nacionalnosti.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa master akademskih studija koji se finansiraju iz budžeta na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu je 6.534 studenta, kao i 138 studenata na osnovu afirmativnih mera.

“Vlada Srbija nastavila je trend povećanja broja studenata koji se mogu finansirati iz budžeta na doktorskim studijama, pa je ove godine na prvu godinu doktorskih akademskih studija predviđen upis 967 studenta koji se finansiraju iz budžeta”, stoji u saopštenju.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija koji se finansiraju iz budžeta je 4.676 studenata, kao i dodatnih 132 studenta na osnovu afirmativnih mera, dok se o trošku budžeta 126 studenata može upisati u prvu godinu studijskih programa master strukovnih studija na akademijama i visokim školama strukovnih studija.

Svaka visokoškolska ustanova donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x