Udruženje ‘Zaštitimo Jadar i Rađevinu’ podnelo zahtev ministarstvu za odbijanje zahteva ‘Rio Save’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Zaštitimo Jadar i Rađevinu
Podelite vest

Udruženje “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” zatražilo je danas od Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da odbaci zahtev kompanije “Rio Sava exploration” za određivanje obima i sadržaja Studije za procenu uticaja na životnu sredinu projekta “Jadar”, zbog “nepotpune dokumentacije i opravdane sumnje u falsifikovanje pojedinih dokumenata”.

“Sporno je, između ostalog, Uverenje o rudnim rezervama litijuma i bora za čije utvrđivanje Republika Srbija nema pravilnik, ali i činjenica da je ovo Uverenje izhodovano osam meseci nakon usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za projekat ‘Jadar’ koji je i danas aktuelan, iako sporan”, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

Dodaje se da Studija izvodljivosti, koju je kompanija podnela u dokumentaciji, osim što ne sadrži informacije o projektantima, predstavlja kopiju Studije izvodljivosti iz 2021. godine zbog koje je Udruženje “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” ranije podnelo krivične prijave protiv četrnaest profesora Rudarsko-geološkog fakulteta koji su je izradili.

Jedan od zakonskih uslova za izradu Studije izvodljivosti je, kako je navelo to udruženje, upravo akt kojim se određuju obim i sadržaj za studiju procene, a za koji je kompanija upravo podnela zahtev.

“Iz ovih razloga, grubo navedenih i dokumenata izhodovanih suprotno zakonu, jasno je da je reč o jednom ilegalnom i kriminalnom procesu za koji bi bilo suludo slati primedbe i davati legitimitet ilegalnoj dokumentaciji”, istaklo je udruženje.

Institucije Srbije, kako je ocenjeno, ovakvim postupcima najbolje pokazuju da je “sve ono o poštovanju zakona i kontroli rada kompanije, a što se preko medija saopštava građanima Srbije, čista laž i propaganda”.

Kompanija “Rio Sava exploration” je, navelo je udruženje, “još jednom dokazala da ne posluje u skladu sa zakonom Republike Srbije i da je krajnje vreme da se prekine sa šaradom zvanom projekat ‘Jadar'”.

“Ukoliko se na ovakve zahteve kompanije ne bude reagovalo, jasno je da je okupaciona uprava na čelu sa moralnom bankrotiranom Vladom Srbije neprijatelj narodu Srbije koji zadržava pravo na samoodbranu”, istaklo je udruženje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x