Tanasković: U planu gradnja i modernizacija oko 2.000 kilometara pruga u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija
Podelite vest

V.d. generalnog direktora preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” Jelena Tanasković izjavila je danas da je plan da se narednih godina izgradi i modernizuje oko 2.000 kilometara pruga, čime bi, kako je istakla, bila obnovljena gotovo čitava mreža železnica u zemlji.

Tanasković je za današnji list “Blic” kazala da je cilj da Srbija specijalizovanu svetsku izložbu “EXPO 2027” dočeka sa savremenijom, efikasnijom i bezbednijom železnicom.

Prema njenim rečima, najznačajnije mesto u planovima zauzima železnički Koridor 10, odnosno izgradnja brze pruge Beograd – Niš.

“Reč je o projektu čija je vrednost procenjena na 2,8 milijardi evra. Evropska unija, sa 600 miliona evra pomoći za brzu prugu Beograd – Niš, potvrdila se kao najveći i najznačajniji donator modernizacije železničkog saobraćaja u Srbiji”, kazala je Tanasković.

Ona je najavila i da se do kraja meseca očekuje početak radova na železničkoj obilaznici oko Niša, u dužini od 22 kilometra.

Tanasković je istakla da će ta obilaznica rešiti neke od ključnih problema ovog dela Srbije.

“Rešiće se pre svega pitanje niškog železničkog čvora i vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, a bezbednost saobraćaja biće podignuta na viši nivo”, kazala je ona i navela da će na taj način biti stvoreni uslovi i za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x