Dva recepta za nepogrešivo dobar prebranac – GRAVČE NA TAVČE

Ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela Na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ? […]

Čili kon karne na srpski način

Ne znam kakvo je uvreženo mišljenje kada je strana kuhinja u pitanju, ali ja smatram da je meksičko jelo originalno jedno ako se krčka u nekoj kuhinji u Meksiku, kinesko u Kini, rusko u Rusiji… Jer, sve i da se do najmanje sitnice pridržavate uputstva i sledite recept od prvog slova do poslednje tačke, niti […]

Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja.

U Vikipediji piše – „Proja je kukuruzni hleb. Često se meša sa projanicom ili projarom. Proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima. Ostale projanice su sa jogurtom, parizerom, krastavcem, suvom paprikom i mnogi drugi.“ Povod da zavirim u  literaturu zarad razjašnjenja značenja samog pojma proja, jeste jedan recept , […]

Proja

Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja. U Vikipediji piše – „Proja je kukuruzni hleb. Često se meša sa projanicom ili projarom. Proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima. Ostale projanice su sa jogurtom, parizerom, krastavcem, suvom paprikom i mnogi drugi.“ Povod da zavirim u […]