Dva recepta za nepogrešivo dobar prebranac – GRAVČE NA TAVČE

Ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela Na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ? […]
Čili kon karne na srpski način

Ne znam kakvo je uvreženo mišljenje kada je strana kuhinja u pitanju, ali ja smatram da je meksičko jelo originalno jedno ako se krčka u nekoj kuhinji u Meksiku, kinesko u Kini, rusko u Rusiji… Jer, sve i da se do najmanje sitnice pridržavate uputstva i sledite recept od prvog slova do poslednje tačke, niti […]
Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja.

U Vikipediji piše – „Proja je kukuruzni hleb. Često se meša sa projanicom ili projarom. Proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima. Ostale projanice su sa jogurtom, parizerom, krastavcem, suvom paprikom i mnogi drugi.“ Povod da zavirim u literaturu zarad razjašnjenja značenja samog pojma proja, jeste jedan recept , […]
Pihtije – detaljni spisak namirnica i opis kuvanja, da uspeju obavezno i budu besprekorne

Na svojim greškama se najbolje uči. Ipak, budite pametniji od mene pa, želite li da pripremite savršene pihtije, bez straha od toga da se nedovoljno stegnu (i da se tresu u tanjiru ili ne daj bože mora da se jedu kašikama), na mojim greškama ili je možda bolje reći, zabludama i pogrešnim pretpostavkama, naučite zauvek […]
Proja

Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja. U Vikipediji piše – „Proja je kukuruzni hleb. Često se meša sa projanicom ili projarom. Proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode. Projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima. Ostale projanice su sa jogurtom, parizerom, krastavcem, suvom paprikom i mnogi drugi.“ Povod da zavirim u […]