Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja.

U Vikipediji piše – “Проја је кукурузни хлеб. Често се меша са пројаницом или пројаром. Проја се прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде. Пројаница поред кукурузног има и пшеничног брашна и најчешће се прави са сиром и чварцима. Остале пројанице су са јогуртом, паризером, краставцем, сувом паприком и многи други.” Povod da zavirim u  literaturu zarad razjašnjenja značenja samog pojma proja, jeste jedan recept , […]

Čili kon karne na srpski način

Ne znam kakvo je uvreženo mišljenje kada je strana kuhinja u pitanju, ali ja smatram da je meksičko jelo originalno jedno ako se krčka u nekoj kuhinji u Meksiku, kinesko u Kini, rusko u Rusiji… Jer, sve i da se do najmanje sitnice pridržavate uputstva i sledite recept od prvog slova do poslednje tačke, niti […]

Dva recepta za nepogrešivo dobar prebranac – GRAVČE NA TAVČE

Ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela Na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ? […]

Proja

Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja. U Vikipediji piše – “Проја је кукурузни хлеб. Често се меша са пројаницом или пројаром. Проја се прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде. Пројаница поред кукурузног има и пшеничног брашна и најчешће се прави са сиром и чварцима. Остале пројанице су са јогуртом, паризером, краставцем, сувом паприком и многи други.” Povod da zavirim u […]