Proja – Srpsko nacionalno jelo
Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja. U Vikipediji piše “Проја је кукурузни хлеб. Често се меша са пројаницом или пројаром. Проја се прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде. Пројаница поред кукурузног има и пшеничног брашна и најчешће се прави са сиром и чварцима. Остале пројанице су са јогуртом, паризером, краставцем, сувом паприком и многи други.” Povod da zavirim u literaturu […]
Dva recepta za nepogrešivo dobar prebranac – GRAVČE NA TAVČE
Ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela Na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče? Ako […]
Srpsko nacionalno jelo s pet slova, a nije ajvar? Naravno, proja.
U Vikipediji piše – “Проја је кукурузни хлеб. Често се меша са пројаницом или пројаром. Проја се прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде. Пројаница поред кукурузног има и пшеничног брашна и најчешће се прави са сиром и чварцима. Остале пројанице су са јогуртом, паризером, краставцем, сувом паприком и многи други.” Povod da zavirim u literaturu zarad razjašnjenja značenja samog pojma proja, jeste jedan recept , […]
Čili kon karne na srpski način
Ne znam kakvo je uvreženo mišljenje kada je strana kuhinja u pitanju, ali ja smatram da je meksičko jelo originalno jedno ako se krčka u nekoj kuhinji u Meksiku, kinesko u Kini, rusko u Rusiji… Jer, sve i da se do najmanje sitnice pridržavate uputstva i sledite recept od prvog slova do poslednje tačke, niti […]
Pihtije – detaljni spisak namirnica i opis kuvanja, da uspeju obavezno i budu besprekorne
Na svojim greškama se najbolje uči. Ipak, budite pametniji od mene pa, želite li da pripremite savršene pihtije, bez straha od toga da se nedovoljno stegnu (i da se tresu u tanjiru ili ne daj bože mora da se jedu kašikama), na mojim greškama ili je možda bolje reći, zabludama i pogrešnim pretpostavkama, naučite zauvek […]