„Svi u prirodu“ u Sokobanji i na Rtnju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Izvor reke Moravice u blizini Sokobanje; Foto: Srbija Vesti, Maja Vodeničarski
Podelite vest

Savez za rekreativni sport Niša nastavlja sa realizacijom akcije „Svi u prirodu“. Nišlije ove nedelje 30. juna mogu da provedu lep sportsko-rekreativni dan u Sokobanji (Kanjon reke Moravice i vidikovac Golem kamen sa silaskom u Lepteriju) i Rtanj.

Polazak je u 7 sati, sa autobuskog stajališta kod glavnog ulaza u Tvrđavu. Planirane su pešačke ture i druge sportsko-rekreativne aktivnosti.

Mesto se, po regresiranoj ceni od 1.100 dinara može rezervisati u poslovnici „TRANS D“, na Bulevaru 12. februar 35, preko puta pomoćne autobuske stanice, radnim danima od 8 do 16 sati i subotom od 8 do 12 sati.

Svaki učesnik akcije „Svi u prirodu“ je osiguran, a uz vođu puta i rekreatora obezbeđen je i lekar. Akcija se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša – Uprave za društvene delatnosti-Sektor za omladinu i sport.

SOKOBANJA I SREMAC

Ova akcija kao i samostalni organizovani odlasci prilika su da se upozna jedna od najposećenijih banja u Srbiji. Svake godine beleži sve veći broj poseta jer nudi mnogo toga što druge banje nemaju. Malo ljudi zna da je nenadmašni Stevan Sremac ovde boravio i stvarao, eto time druge banje ne mogu da se pohvale.

Sokobanja čuva sećanje na Stevana Sremca sve u svetlu najave velikog jubileja sledeće godine kada se navršava 170 godina od rođenja Sremca. Stevan Sremac je velika inspiracija. Na mnogo načina. I kroz sopstveni život, i kroz dela. Čak i danas je moguće “uloviti“ neke detalje nakon toliko godina, na licima i kroz postupke aktuelnih stanovnika Niša, Sente i Sokobanje gde je on ostavio trag. Neki karakteri i zbivanja su neuništivi.

Danas u Sokobanji postoji njegova bista a kuća gde je boravio obeležena je tablom. Ipak ono najinteresantnije su priče Sokobanjaca koji i danas govore o Sremcu kao o prvom komšiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x