Slaughter Festival po treći put u Doljevcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Promo slaughterfestival.com
Podelite vest

Slaughter Festival 2024- festival umetničkih horor filmova i heavy metal bendova biće održan u prostoru bivše klanice u Doljevcu u periodu od 05. do 07. jula.

Na trećem izdanju festivala biće prikazana selekcija najnovijih dugometražnih i kratkih horor filmova svetske i domaće produkcije.

Festival startuje srpskom premijerom filma Supstanca koji je na festivalu u Kanu dobio Zlatnu palmu za najbolji scenario. U konkurenciji za nagradu “Zlatna macola” su i domaći filmovi Radnička klasa ide u pakao i Videoteka, kao i dva italijanska filma Bunar  i Mimi, princ tame. Za malu Macolu nadmeću se kratki domaći filmovi.

Pored takmičarskog dela, posetioci će biti u mogućnosti da pogledaju i filmove van konkurencije. Iz opusa Dejvida Linča biće prikazani kultni filmovi –  Glava za brisanje i Tvin Piks, vatro hodaj sa mnom. Još neki od filmova van konkurencije su Amelijina deca, Pričaj sa mnom, Titan, kao i izbor najboljih kratkih horora sa ovogodišnjeg festivala Grossman (detaljnije opise filmova kao i satnicu možete pogledati ovde).

Predsednik žirija i glavni gost biće Romen Rol, iz Luksemburga, koji je 33 godine radio na Briselskom međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Belgiji. Producirao je nekoliko filmova u Luksemburgu i već 40 godina je aktivan u različitim oblastima žanrovske filmske industrije, a od januara 2023. godine je deo tima festivala fantastičnog filma i vina Grossmann, u Ljutomeru (Slovenija).

Gost festivala i učesnik tribine je filmski reditelj i producent iz Beograda Luka Bursać, koji je debitovao 2017. sa filmom Afterparti, mračnom komedijom koja se bavi životima beogradske klabing omladine. Ovaj film je osvojio nagradu za najbolji debi na 46. FEST-u [Beogradski međunarodni filmski festival] i, pored toga što je osvojio nekoliko nagrada na lokalnim festivalima, premijerno je prikazan na Rejndens filmskom festivalu. Njegov drugi igrani film, Videoteka (2024), je omnibus i ljubavno pismo američkom „ponoćnom bioskopu“ iz 1980-ih, a premijeru je imao na FEST-u.

U prostoru doljevačke klanice biće priređena i izložba originalnih skulptura subotničkog umetnika Arpada Slančika koji je u Berlinu 2017. na kolektivnoj izložbi je izlagao zajedno sa H. R. Gigerom. Domaća publika se s njim upoznala i na festivalu „9evet“ u Beogradu. Poruka njegovih skulptura je problem savremenog čoveka – bespomoćnost, patnja i bol čoveka koji nema izlaz, koji nema nadu!

Foto: Promo

Selektor programa i umetnički direktor festivala dr Dejan Ognjanović će u subotu, 6. jula u 13h biti moderator tribine “Horor u video klubovima“.

Video-klub kao hram zaljubljenika u horor: prisećanje na zlatno doba 1980-ih i 1990-ih, na potrage za retkim, kultnim naslovima i druge horor avanture. Istovremeno, predstavljanje domaćeg horor omnibusa, VIDEOTEKA, inspirisanog hororima iz video-klubova.

Tribina se održava u DELI prostoru kod Sinagoge Davidova 2A Niš. Učestvuju: Luka Bursać, scenarista i reditelj filma Videoteka koji se prikazuje na Slaughter Festu, Miško Jančić, vlasnik video-kluba MB, Nenad Bekvalac, stručnjak za retke horor naslove i ko-autor emisije ŠOK KORIDOR.

SLAUGHTER HEAVY METAL FESTIVAL – PROGRAM

05/07/2024
LUDWIG LUDWIG
KOLAC
ERINA & THE ELEMENTALS (ALB)
SENSHI
06/07/2024
NORTHERN REVIVAL
GOSPODIN PINOKIO
FORM OF EXISTENCE (BUL)
DOME RUNNER (FIN)
07/07/2024
GOOD OL’ BASTARDS
POLYWHY
MERVOM (HUN)
THROAT (FIN)

Ulaz za posetioce se ne naplaćuje. Za goste iz Niša i Leskovca, biće organizovan besplatan prevoz do Doljevca i nazad, kao i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima. Besplatan prevoz iz Niša polazi svakog dana u 18:30 h ispred Doma vojske Srbije, a povratak je svake večeri po završetku programa sa kapije Slaughter Festivala u Doljevcu. Dodatne rezervacije nisu neophodne.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x