Sindikat: Štrajk u školama i protest na trgu u ponedeljak u Čačku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google Street View printscreen
Podelite vest

Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) saopštio je danas da će u ponedeljak, 16. septembra stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja sa potpunom obustavom nastave u čačanskim školama. Toga dana na centralnom gradskom trgu u Čačku biće održan i protestni skup prosvetnih radnika iz sva četiri grada Moravičkog okruga, sa početkom u 12.00 časova.

Moravički okrug čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica.

“Na ovaj način želimo da upozorimo Vladu Srbije da je dužna da realizuje preuzete obaveze i potpisane sporazume”, navodi se u saopštenju SOČ-a koji okuplja većinu prosvetnih radnika čačanskih osnovnih i srednjih škola.

Sindikat ističe da je bezbednost učenika i zaposlenih u školama “prioritet” prosvetnih radnika.

“Prošlo je nekoliko meseci od najavljenih izmena Krivičnog zakonika i drugih akata kojim bi se sprečili sve učestaliji slučajevi nasilja u školama, a najavljene izmene se još uvek ne naziru”, navodi se u saopštenju.

Sinidkat dodaje da prosvetni radnici traže od Vlade Srbije da predložene izmene hitno budu i usvojene, da početna plata zaposlenih u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme od 1. januara 2025. godine bude izjednačena sa republičkim prosekom.

Prosvetni radnici zahtevaju i da predviđeno povećanje zarade bude procentualno jednako za sve zaposlene u školama.

“Krajnje je vreme da i ljudi koji odlučuju u ovoj državi urade svoj deo posla kako bi se stvorili uslovi za kvalitetnije i bolje obrazovanje naše dece”, navodi se u saopštenju Sindikata obrazovanja Čačak.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x