Ristić: Od 2025. godine Ministarstvo đacima plaća pripreme i putovanje na međunarodna takmičenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MIT)
Podelite vest

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da će to Ministarstvo od 1. januara 2025. godine snositi sve troškove priprema i putovanja đaka iz Srbije na međunarodna takmičenja iz oblasti informatike.

Ristić je, tokom dodele laptop računara učenicima srednjih škola koji su osvojili medalje na međunarodnim informatičkim takmičenjima, rekao da će Ministarstvo pokrivati te troškove bez obzira koliko pripreme i takmičenja traju i gde se održavaju.

“Nadam se da od 2025. godine više nećemo morati da se suočavamo sa tim da naši učenici, nastavnici i roditelji moraju da se dovijaju za sredstva”, kazao je ministar.

Dodao je da učenici više neće biti u položaju da ne mogu da odu na neko takmičenje, jer su sredstva već opredeljena i prebačena u Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Laptop računari, koje je donirala kompanija “A1”, danas su uručeni Milošu Milutinoviću, Nemanji Majskom, Mihailu Jančeviću i Urošu Kostadinoviću, učenicima Matematičke i Informatičke gimnazije u Beogradu i Gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru, kao i njihovim mentorima.

Oni su na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Egiptu, Međunarodnoj olimpijadi iz veštačke inteligencije u Saudijskoj Arabiji i Balkanskoj informatičkoj olimpijadi osvojili jednu zlatnu, pet srebrnih i četiri bronzane medalje.

Ministar je zahvalio učenicima i njihovim profesorima, ističući da su svojim uspehom postali uzor vršnjacima i izrazio nadu da će u budućnosti biti još medalja na sličnim takmičenjima.

Predsednik Društva matematičara Srbije Miroslav Marić naveo je da su rezultati ostvareni na ovogodišnjoj Olimpijadi iz informatike, na kojoj učestvuje 100 zemalja, najbolji do sada i dodao da očekuje da nadalje oni samo budu bolji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x