PSG: Preduzeti preventivne mere zbog mogućih poplava zbog visokog vodostaja Dunava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: J.L.
Podelite vest

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas nadležne državne organe da preduzmu preventivne mere zbog porasta vodostaja Dunava u centralnoj Evropi.

“Upozoravamo javnost i skrećemo pažnju Pokrajinskoj vladi, Pokrajinskom štabu za vanredne situacije, gradonačelniku Novog Sada, i drugim nadležnim institucijama, na opasnu situaciju plavljenja centralnoevropskih područja, za koju se očekuje da će dovesti i do opasnog porasta nivoa Dunava u vodotoku kroz Vojvodinu”, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da je u Austriji proglašeno vanredno stanje zbog visine Dunava, dok su mađarske vlasti najavile da se pripremaju za “poplavu decenije” i angažovale vojsku za radove na odbrani od poplava, dok se prema zvaničnim izveštajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije očekuje da će Dunav u oblasti južne Bačke i Novog Sada prevazići apsolutni maksimum vodostaja do petka, 20. septembra.

Direktora Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine” Srđan Kružević izjavio je ranije da je stanje sa opremom i ljudstvom “zadovoljavajuće”, te da postoji spremnost da se u svakom trenutku sanira situacija na terenu.

PSG je dodao da je pored toga, potrebno da se preduzmu i preventivne mere, s obzirom na “gorka iskustva koja smo kao društvo u prethodnim godinama doživeli zbog zakasnelih reakcija institucija i službi”.

“Zahtevamo od pokrajinskih i gradskih nadležnih institucija i službi blagovremenu analizu i pripremu za scenario potencijalnog plavljenja područja Vojvodine i Novog Sada, kao i redovno i efikasno informisanje celokupne javnosti o situaciji na terenu. Apelujemo na odgovornost predstavnika vlasti i stručnih lica angažovanih na ovim poslovima, kako nam se ne bi desila nova humana, ekološka i privredna katastrofa”, naveli su iz PSG.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x