Poverenik: Оbrada podataka na portalu ‘Zdravitas’ u skladu sa zakonima i pravilnicima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ilustracija Foto: Pixabay/Surprising_Shots
Podelite vest

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas, nakon što je sproveo inspekcijski nadzor povodom obrade podataka maloletnih lica u okviru portala “Zdravitas” Ministarstva prosvete, da se sve sprovodi u skladu sa zakonima, pravilnicima, strategijama i akcionim planovima, odnosno da nema povrede podataka o ličnosti.

Poverenik je naveo da je inspekcijski nadzor utvrdio da je pravni osnov za uspostavljanje portala “Zdravitas”, koji će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti kod učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, sadržan u Zakonu o osnovama sistema obrazvanja i vaspitanja, kojim je propisano da se podaci dobijeni u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja unose u registar dece, učenika, odraslih i studenata.

Svrha obrade podataka, kako se dodaje u saopštenju, određena je u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i da će se na portalu “Zdravitas” unositi podaci iz evidencija koje škole već vode u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

“Podaci o ličnosti učenika na korisničkom delu portala biće u obliku izveštaja o motoričkim sposobnostima i fizičkom razvoju i dostupni samo za roditelje/zakonske zastupnike učenika koji su autorizovani. U slučaju da roditelji/zakonski zastupnici nisu u statusu autorizovanog korisnika portala, podaci iz istog se mogu preuzeti i od nadležnog nastavnika u školi”, navodi se u saopštenju Poverenika.

Administrativnom delu portala, kako se dodaje, pristup podacima pored administratora ima isključivo autorizovani korisnik odnosno direktor škole, zaposleni u školi – ovlašćeno lice od strane direktora škole, odeljenjski starešina, nastavnik razredne nastave i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja za učenike za koje su nadležni.

Postupak je sproveden nakon što je više prosvetnih sindikata podnelo zahteve Povereniku zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka, navodeći da su u pitanju lični podaci svakog učenika i da ne znaju da li prosvetni radnici imaju pravo da vode takvu evidenciju.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je 2. septembra da će se kroz novi informacioni sistem “Zdravitas” pratiti motorne aktivnosti đaka od trećeg razreda do kraja srednje škole, kako bi se na vreme uočile i otklanjale eventualne nepravilnosti kod dece.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x