Pokret za preokret: Zašto nije usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FB/PokretPreokret
Podelite vest

Pokret za preokret (PZP) upitao je danas Ministarstvo zdravlja zašto još uvek nije usvojen zakon koji se odnosi na zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama koji je, kako su naveli, najavljivan više puta.

U saopštenju PZP je naveo da su u Srbiji više od od trećine stanovništva aktivni pušači i da prema procenama stručnjaka godišnje od posledica aktivnog pušenja ili od udisanja duvanskog dima umre 15.000 ljudi.

“Da li je novi resorni ministar Zlatibor Lončar odustao od toga ili je zaradu duvanske industrije i države kroz poreze i akcize stavio ispred zdravlja građana”, upitali su iz PZP i podsetili da bi se izmenama zakona, po najavama bivše ministarke zdravlja Danice Grujičić, potpuno zabranilo pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Taj pokret ocenio je da je odlaganje uvođenja potpune zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima “potpuno neopravdano” zato što je u “zemljama gde je uvedena zabrana, broj pušača poslednje dve decenije smanjen i do 50 odsto”.

Oni su naveli i da je novom Direktivom Evropske unije (EU) o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda propisana potpuna zabrana pušenja na svim javnim zatvorenim mestima, uključujući i elektronske cigarete i da Srbija kao jedna od zemalja kandidata za članstvo u EU, treba da usaglasi propise koji se odnose na duvanski dim.

“Pored važnosti Zakona kojim se propisuje zabrana pušenja potrebno je i da Ministarstvo zdravlja počne edukativnu kampanju u cilju prevencije i podizanja svesti o štetnosti duvanskog dima”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x