Pokret doktora Milića postaje PODES „Srbija za sve, a ne samo za neke“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niške Vesti/B.Lj.
Podelite vest

Doktor Dragan Milić pozvao je danas građane Srbije da na narednim republičkim izborima glasaju za Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) čiji će moto biti „Srbija za sve, a ne samo za neke“.

On je rekao da su osnivači Grupe građana „Dr Dragan Milić“ na Preobraženje 19. avgusta, formirali PODES, a sa današnjim danom je Pokret počeo i zvanično da radi.

„U početku smo želeli samo da funkcionišemo na lokalnom nivou, ali smo nakon lokalnih izbora dobili na hiljade pisama ljudi iz cele Srbije koji su nas molili da se aktiviramo na republičkom nivou“, rekao je dr Milić na konferenciji za novinare koja je simbolično počela u minut do 12 časaova.

Prema rečima dr Milića, rad PODES-a zasnivaće se na tri osnovna načela, a to su decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija.

„Pomenuta tri načela su tri rak rane Srbije koje moraju da se reše. Decentralizacija je suština opstanka Srbije. Neće biti sreće u Srbiji ukoliko se ravnomerno ne razvija. Trenutno se 40 odsto bruto društvenog proizvoda stvara u Beogradu, a samo 15 odsto na jugu Srbije. Prosečan bruto društveni proizvod po glavi stanovnika naše zemlje je 1,7 miliona dinara, a na jugu Srbije je samo 700.000 dinara. Od 174 opštine u Srbiji, 19 opština je devastirano i svih 19 je južno od Beograda, a njih 15 je na jugu Srbije. Ovo je dovoljno veliki razlog da se formira politički pokret koji će tome reći stop“, izjavio je dr Milić.

Vladajuća stranka se na žalost,, kazao je Milić, u proteklih 12 godina od državotvorne stranke pretvorila u bahatost „epskih razmera“.

Foto: B.Lj.

On je rekao da u Srbiji trenutno najviše smeta diskriminizacija dece i dodao da ne postoji veća „crna mrlja“ od te.

„Grad Beograd isplatiće po 20.000 dinara za svakog osnovca i srednjoškolca. Šta je sa decom u Nišu, Boru, Majdanpeku, Vranju? Zašto odvajate decu i do kada mislite da to radite? Druga diskriminacija koja je manje vidljiva, ali takođe bolna je diskriminacija vozača. Svi vozači izvan Beograda čim „pomole nos“ na auto put odmah moraju da plaćaju putarinu. Vozači u Beogradu mogu 65 kilometara da se voze besplatno auto putem. Diskriminacija koja mnogo boli je i diskriminacija bolesnih, odnosno onih koji su na listama čekanja i onih koji nisu. Oni koji imaju para odlaze u privatne bolenice i plaćaju preglede. Oni koji nemaju para nalaze se na listama čekanja i mnogi i ne dočekaju pregled“, naglasio je dr Milić.

Prema njegovim rečima, PODES će se boriti protiv partizacije i kriminala, odnosno zalagaće se za departizaciju i dekriminalizaciju.

„Političari su u Srbiji napravili svoj vazalni sistem, a da bi sačuvali vlast rade i protivzakonito. Vazali rade na „daljinski upravljač“, a daljinski se nalazi u Beogradu. Kriminal je narastao do neviđenih razmera i ukoliko taj korov što pre ne suzbijemo bojim se da ćemo izgubiti Srbiju“, istakao je dr Milić.

Dodao je da će Pokret za decentralizaciju Srbije zalagati za uštede poput onih koje se već ostvaruju u opštini Medijana, u kojoj su ukinuta 42 funkcionerska mesta, ukinuti troškovi reperezentacije i službena vozila.

„Naš predlog je da se broj poslanika u republičkom parlamentu smanji sa 250 na 120, koji bi bili ravnomerno raspoređeni. Sedište predsednika bi trebalo premestiti iz Beograda u Kragujevac, a broj ministarstava smanjiti sa sadašnjih 30 na 18. Od tog broja četiri ministarstva trebalo bi da budu u Beogradu, po dva u Nišu i u Novom Sadu, a preostalih 10 u većim mestima u Srbiji. To je dokaz želje za decentralizacijom“, istakao je Milić.

On je rekao da se Pokretu za decentralizaciju već javilo tridesetak pokreta i grupa građana i oni su spremni da sarađuju sa svima koji su na poslednjim rezultatima postigli zapažene rezultate i prihvataju program rada PODES-a.

Čitavu konferenciju za novinare možete da pogledate na linku Media centra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x