NUNS: Zahtevamo od vlasti da ne izručuje Andreja Gnjota Belorusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Viši sud u Beogradu ponovo je odlučio da beloruski novinar i aktivista Andrej Gnjot bude izručen Belorusiji koja ga traži zbog navodne utaje poreza, međutim, postoji osnavana sumnja da se on zapravo traži zbog svog aktivizma.

Advokat koji zastupa Andreja Gnjota pred srpskim sudovima Filip Sofijanić kaže za NUNS da će odbrana podneti žalbu Apelacionom sudu u ponedeljak.

“Ne postoji neki rok u kome Apelacioni sud treba da odluči o tome, ali predviđam da će biti jedno mesec i po dana. Ukoliko bude doneta odluka o izručenju, na kraju ministar pravde ima mogućnost da spreči izručenje ukoliko ne potpiše dokument i to bi bila krajnja instanca“, kaže advokat Sofijanić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije apeluje na Apelacioni sud da poništi rešenje Višeg suda i oslobodi Andreja Gnjota, jer postoji bojazan da će on biti izložen nehumanom postupanju i mučenju u zatvoru u Belorusiji, ali i zbog toga što su optužbe krajnje sumnjive. Apelujemo i na ministarku pravde Maju Popović da, ukoliko Apelacioni sud potvrdi rešenje o izručenju Gnjota Belorusiji, iskoristi svoje zakonske mogućnosti i spasi novinara.

Podsetimo, Gnjot je priveden po dolasku u Srbiju, 30. oktobra 2023. na osnovu međunarodne poternice koju je Interpol izdao na zahtev vlasti u Belorusiji zbog navodne optužbe za utaju poreza.

U međuvremenu, njegov advokat je 3. novembra podneo zahtev za brisanje Gnjotovih podataka Komisiji za kontrolu dosijea Interpola. U februaru 2024. Interpol je privremeno blokirao pristup Gnjotovim podacima u svojoj bazi podataka, a prema saznanjima NUNS-a, proces pred srpskim organima sada se vodi na osnovu bilateralne saradnje Srbije i Belorusije.

Prema podacima Beloruskog udruženja novinara (BAJ), Belorusija je i dalje najveći evropski zatvor za novinare, sa 36 medijskih radnika koji su trenutno iza rešetaka. Ova zemlja takođe ima najveću stopu zatvorenih novinara po glavi stanovnika na svetu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x