Novi Sad Film Festival od 18. do 22. septembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad film festival srpsko narodno pozoriste
Foto: YouTube Novi Sad Film Festival printscreen
Podelite vest

Drugi “Novi Sad Film Festival” biće od 18. do 22. septembra s četiri regionalne i četiri domaće premijere. Ovogodišnji laureat je Zoran Perišić, reditelj vizuelnih efekata i dobitnik Oskara za tehnička dostignuća za film “Supermen”.

Festival će predstaviti filmove i njihove stvaraoce iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

U glavnoj, internacionalnoj takmičarskoj selekciji koja predstavlja najuspešnije dugometražne igrane filmove iz celog sveta, premijeru u Srbiji imaće egipatski kandidat za prošlogodišnje Oskara, komedija “Voy, Voy, Voy!” po istinitom događaju, a biće prikazana i hrvatska horor-komedija “Šalša”.

Premijere u Srbiji imaće i film iz Severne Makedonije “Lena i Vladimir” i španska satirična drama “Tiha nevesta”. Internacionalni takmičarski deo Festivala donosi i tri regionalne premijere – “HWJN” iz Saudijske Arabije, češki film “Njeno telo” i indijski film “Jigarthanda Double X”.

Na festivalu će biti dodeljene nagrade za najbolji film, za najbolju režiju, Nagrada publike i Special mention.

Selektor festivala je Leon Askin, dobitnik nagrade za najbolji animirani film na filmskom festivalu u Svindonu, u Velikoj Britaniji i stručni saradnik na smeru Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njegovi animirani filmovi su prikazivani na filmskim festivalima širom Evrope.

U saradnji sa Radio-Televizijom Vojvodine, “Novi Sad Film Festival” pokreće podkast o filmu, stanju, izazovima, razvoju, budućnosti, s raznim stručnjacima za “sedmu umetnost”.

Premijera podkasta biće 12. septembra na YouTube kanalu “Novi Sad Film Festival”.

nsff.rs
Još vesti iz kulture na SrbijaVesti

Novi Sad Film Festival

U želji da se pozicionira kao novi simbol Novog Sada, festival je usmeren ka nacionalnom i internacionalnom filmu. Na taj način novosadskoj publici i filmadžijama se pruža uvid u svetske produkcije, ali se podjednako kreira ambijent za predstavljanje novosadskog i nacionalnog filma svetu.

Glavna, internacionalna takmičarska selekcija Novi Sad film festivala prikazuje trenutno najuspešnije igrane filmove  iz celog sveta. Prateći aktuelnosti u svetu filma, odabrali smo zapažene igrane filmove koji su ostvarili uspehe na svetskim festivalima, a među kojima su i oni koje će publika u Srbiji imati priliku prvi put da pogleda.

Regionalna selekcija kratkog igranog studentskog filma prilika je da se mladi, neafirmisani reditelji i budući filmski stvaraoci predstave publici i osvoje nagrade za svoja ostvarenja. Uključivanjem studentskih filmova u takmičarske selekcije želeli smo da motivišemo buduće reditelje da stvaraju i time budu aktivni činioci filmskog života grada, da probudimo takmičarski duh i pružimo priliku za prva prikazivanja ka široj publici.

I najmlađe filmadžije imaće mogućnost da prikažu šta za njih predstavlja filmsko stvaralaštvo i kako se na amaterskom nivou grade temelji za buduće profesionalce. Kratkometražni filmovi čiji su autori srednjoškolci biće prikazivani u Gimnaziji „Laza Kostić”, koja jedina u Novom Sadu poseduje smer namenjen scenskim i audio-vizuelnim umetnostima. Ovogodišnji partner selekcije srednjoškolskog filma je Converse.

Izazovi se lakše prevazilaze kada smo zajedno i zato je internacionalna takmičarska selekcija Work in progress posvećena onim projektima koji su u fazi produkcije ili post-produkcije kako bi dobili podršku za uspešno finale. Ovogodišnji partner Work in progress selekcije je Schweppes.

Prijavi film za Work in Progress selekciju OVDE. Konkurs je otvoren do 1. septembra 2024.

Game Cinematics povezuje gejming i film, te promoviše saradnju IT scene i kinematografije. Ovom internacionalnom selekcijom neposredno otvaramo prostor za predstavljanje, bolje upoznavanje i razmenu iskustava stvaralaca iz sveta gejminga i filma, čime Novi Sad film festival prati svetske tokove. Kao jedan od najrazvijenijih segmenata privrede, IT industrija danas je i sastavni deo filmske industrije, zbog čega je ovaj program, od našeg prvog izdanja, važan deo Novi Sad film festivala.

Filmska tradicija Novog Sada važan je deo kulturnog života ovog grada, iz kojeg su potekla brojna velika filmska imena, kao i značajna filmska ostvarenja domaće kinematografije. Ovom selekcijom se zato okrećemo novim filmovima realizovanim na teritoriji Novog Sada, i autorima koji su život i rad vezali za naš grad, u želji da prikažemo ono što kreira modernu filmsku istoriju na lokalnom i širem planu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x