Ninić: Ministar Dačić je morao da poseti pretučenog mladića iz Guče

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Beta video printscreen
Podelite vest

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da je nedopustivo što ni posle pet dana od policijske torture nad Radovanom Đenadićem (26) iz Guče nisu saopšteni rezultati istrage i što ministar Ivica Dačić nije posetio pretučenog mladića.

Ninić je agenciji Beta kazao da su ministar policije i načelnik Policijske uprave u Čačku bili dužni da održe konferenciju za medije i da odgovore na sva pitanja u vezi s tim događajem.

“Najmanje što je ministar Dačić mogao da uradi je da ode u Guču, da poseti Radovana Đenadića i iz prve ruke čuje kako izgleda policijska brutalnost i tortura. S obzirom da to nije učinio, osećaj opšte nesigurnosti i opravdanog nepoverenja građana u policiju se produbljuje sve više”, ocenio je Ninić.

Prema njegovim rečima, to što su dva policijska službenika privremeno suspendovana, nije adekvatno objašnjenje za ono što se dogodilo u Lučanima i Guči, a “posebno u situaciji kada je MUP neistinitim saopštenjem pokušao da zataška događaj, što postaje opasan obrazac ponašanja policije”.

“Neverovatno je da se ovim povodom nije oglasilo ni nadležno tužilaštvo i da se u državi stalno ponavlja jedna te ista matrica prikrivanja i zataškavanja svih događaja u lokalnim sredinama u kojima učestvuju lokalni šerifi, bez obzira da li su iz redova politike ili policije”, kazao je on.

Ninić se pita, kako je moguće da kao društvo budemo anestezirani u situaciji kada čovek svedoči da je policijskim vozilom odvezen u šumu i to 30 kilometra od centra Guče, da je vezan lisicama za drvo, da je zverski mučen i prebijen od strane uniformisanih i naoružanih policijskih službenika.

“Kako može da u takvoj situaciji MUP pet dana izbegava obavezu da javnosti saopšti rezultate istrage. Na primeru građanina Radovana Đenadića vidimo šta svakom danas u Srbiji može da se dogodi ukoliko kod sebe nema ličnu kartu, pa se postavlja pitanje kakav to profil ljudi nosi uniformu i oružje i ko brine o sigurnosti građana”, rekao je advokat.

Radovana Đenadića su 3. jula iz kafića u Guči, gde je proslavljao rođenje ćerke, izvukla dva policjaca jer kod sebe nije imao ličnu kartu i umesto u policijsku stanicu odvezli ga u šumu gde su ga vezali za drvo i tukli do besvesti. Sve vreme su ga tukli i u policijskom vozilu.

Policija je lažnom beleškom pokušala da prikrije torturu nad Đenadićem.

Lekari u Guči i Čačku konstatovali su teške povrede na telu Đenadića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x