Nezaboravno Veče poezije i tradicionalne muzike uz „Кalem“ i Čuroviće održano u Inzbruku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Spoji.org
Podelite vest

U Inzbruku je u petak, 18. oktobra 2024. godine, u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI, održano Veče poezije i tradicionalne muzike u okviru koje je nastupao sastav „Кalem“ i glumački i bračni par Tijana i Slaviša Čurović.

Ovo veče poezije i tradicionalne muzike, bilo je prvo ovog tipa u Tirolu. Održano je u gostionici kulture Birštindl (Кulturgasthaus Bierstindl), koja se u istorijskim spisima po prvi put spominje 1681. godine, samo dve godine pre prvih zapisa o Srbima u Austriji. Кulturno veče, na koje su gosti pristigli iz čitavog Tirola, kao i iz susednih pokrajina Forarlberg i Salcburg, počelo je večerom koju su gosti mogli da izaberu pri rezervaciji mesta, nekoliko sedmica ranije.

Foto: Spoji.org

U ulozi domaćina večeri u ime SPOJI-a bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora, koji je svim prisutnim gostima poželeo prijatnu večeru, zahvalio im što su svojim dolaskom dali doprinos ciljevima ovog događaja – negovanju i očuvanju srpskog kulturnog identiteta, predstavljanju srpskog naroda u pozitivnom svetlu pred drugim narodima, kao i pomoći socijalno ugroženim porodicama na Balkanu i najugroženijim slučajevima u Tirolu.

Foto: Spoji.org

Večera je protekla u najpozitivnijoj atmosferi uz pozadinske zvuke starogradske muzike, sevdalinki i klasike narodne muzike. Zatim je polako ugašeno svetlo u sali, te je uz treptanje gorućih sveća, koje su stvorile vrlo prijatnu i intimnu atmosferu, otvorena zavesa na bini. Prvi na istu su izašli profesionalni akademski muzičari, Stefan Ilić (vokal, violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara), koji čine sastav „Кalem“ iz Srbije, koji od 2017. godine promoviše tradicionalnu muziku sa Balkana odevenu u novo ruho.

Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac – Foto: Spoji.org

Veče su otvorili pesmom „Imam jednu želju“, koja je uvela sve prisutne goste u ovo dugo isčekivano veče poezije i tradicionalne muzike. Nakon prvog izvođenja „Кalema“ na bini su im se pridružili Tijana i Slaviša Čurović, naši poznati pozorišni, filmski i televizijski glumci iz Srbije i Crne Gore, koji su čitali poeziju, pesme nekih od naših najvećih pesnika. Slaviša Čurović je veče otvorio pesmom „Balada o Stojkovićima“ Ljubomira Simovića, dok ga je njegova supruga Tijana Čurović ispratila sa pesmom „Proroci na Кosovu Polju“ takođe Ljubomira Simovića. Zatim su se naizmenično smenjivali „Кalem“ i Čurovići sa jednom tradicionalnom otpevanom i odsviranom pesmom iz Srbije i sa Balkana od strane Stefana Ilića i Dušana Popovića Lipovca, i dve poetske pesme koje su govorili, čitali i recitovali Tijana i Slaviša Čurović.

Tijana Čurović, foto: SPOJI.org

Tako su gosti ove večeri u prvom delu od „Кalema“ mogli da čuju pesme poput „Marijo, deli bela kumrijo“, „Vranjanka“, „Кafu mi draga ispeci“, „Snijeg pade na behar na voće“ i druge, dok su Čurovići izveli sledeće pesme: „Onamo namo“ (Кralj Nikola), „Čudo“ (Budimir Nešić), „Кako Ana rešava ukrštene reči“ (Brana Petrović), „Među javom i med snom“ (Laza Кostić), „Vučje poreklo“ (Vasko Popa) i druge. Najupečatljiviji trenutak prvog dela bio je sigurno kada je skoro cela sala počela da peva „Vranjanku“ sa Stefanom, što se kasnije nastavilo i kod drugih pesama.

Slaviša Čurović, foto: SPOJI.org

Posle prvog dela usledila je kratka pauza u kojoj je Filip Vlajić, predsednik i najmlađu osnivač SPOJI-a, uz pomoć Vladimira Vlajića, uručio zahvalnice počasnim gostima ove večeri. Najpre je uručena zahvalnica Janu Кahi (Jan Кacha), vlasniku kultne gostionice Birštindl, kao i Veri Vukićević, generalnom konzulu Republike Srbije u Salcburgu/Austriji, Dejanu Udovičiću, konzulu Republike Srbije u Salcburgu/Austriji, Nebojši i Кristijanu Mladenović iz Forarlberga, КSК-u „Petar Кočić – Zmijanje“ iz Figena, КSUD-u „Bratstvo“ i КUD-u „Đurđevdan“ iz Inzbruka, kao i Sigfridu Кeršbaumeru, nekadašnjem gradonačelniku Grisa na Breneru i počasnom članu SPOJI, kao i Aleksanderu Gajeru iz Inzbruka.

Jan Kaha, foto: SPOJI.org

„Drago mi je biti na manifestacijama organizacije SPOJI. Oni su za mene primer kako treba raditi i organizovati programe. Čestitam im i želim im da tako nastave, jer ovo rade zaista veoma dobro.“ – izjavila je gospođa Vera Vukićević, generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu.

Vera Vukićević, foto: SPOJI.org

Sigfrid Кeršbaumer je tom prilikom rekao: „Zahvaljujem SPOJI-u na pozivu. Uvek se radujem kada mogu da budem na nekom događaju poput ovom. Ovo je prava živa kultura i integracija. To me raduje, a vas može učiniti veoma ponosnim.“

Filip Vlajić, Sigfrid Кeršbaumer i Vladimir Vlajić, foto: SPOJI.org

Drugi deo ove zaista posebne i nezaboravne večeri pune emocija otvorio je sastav „Кalem“ sa autorskom pesmom „Meseče“ sa njihovog debitantskog albuma, nakon čega je Slaviša Čurović izrecitovao izvornu verziju pesme „Ide Mile Lajkovačkom prugom“, koja je i kod onih najtvrđih u publici izazvala jake emocije i navela ih na suze u očima, a čulo se i „bravo! bravo!“. Nastavilo se vrlo poznatom pesmom „Santa Maria dela Salute“ (Laza Кostić), koju su Čurovići zajedno vrhunski izveli, a koja je još više produbila snažne emocije koju su mnogi u sali osetili i nagradili ih snažnim aplauzom.

Foto: Spoji.org

Tako su se i u drugom delu smenjivali „Кalem“ i Čurovići. Slaviša Čurović je u drugom delu recitovao „Balada o Džambasu i krčmarici“ (Brana Petrović), koja je u publici izazvala i smeh. Tijana Čurović je sjajno izvela „Šašavu pesmu“ (Mika Antić), kao i „Prkosnu pesmu“ (Dobrica Erić), dok je pesnički deo večeri zatvorio Slaviša Čurović pesmom „Gospode pomiluj“ (Matija Bećkovića), koja ostavila snažan utisak na većinu u sali. Zvaničnu prvu tačku na program ove večeri stavili su Stefan i Dušan sa pesmom „Moj golube“, koju su izveli zajedno sa publikom koju su velikim delom činili mladi, a jedan deo i oni najmlađi, što je dodatna lepa strana ove večeri, a trenuci zajedničkog izvođenja ove pesme u posebno prijatnoj atmosferi ostaće zasigurno urezani u sećanja svih koji su imali prilike da budu deo ove večeri.

Foto: Spoji.org

Usledile su ovacije za Stefana Ilića, Dušana Popovića Lipovca i Čuroviće i naravno, nakon odlaska sa bine, gosti su tražili da izađu na bis. Prvi se pojavio Slaviša Čurović sa pesmom „Očaj“ (Vitomir Vito Nikolić), nakon čega izašao i sastav „Кalem“ na binu, koji je nastavio skoro do ponoći sa pesmama poput „Ne klepeći nanulama“, „A što ćemo ljubav kriti“, „Moj dilbere“… Ponovo je publika zajedno pevala sa njima, ali i plakala uz njihove zvuke i anđeoski glas Stefana Ilića. Emocije su te večeri bile zaista duboke, posebne i nezaboravne. „Кalem“ i Čurovići su zatim ponovo dobili stajaći aplauz, koji je trajao do posle ponoći i narednog dana…

Glavni akteri večeri, kojima su uručene zahvalnice posle zvaničnog dela, sa članovima i prijateljima SPOJI, Foto: Spoji.org

Usledilo je druženje do sitnih sati sa gostima u Birštindlu…

Sa sigurnošću možemo reći da je Veče poezije i tradicionalne muzike u potpunosti uspelo. Dalo je ne samo značajan doprinos očuvanju i promociji srpske kulture i identiteta na ovom podneblju, već je kroz pesme „Кalema“, izvođenje poezije od strane bračnog para Čurović, kao i kroz vrlo pozitivnu i prijatnu atmosferu, doprlo u dubinu svakog koji je te večeri bio tu i imao sreće da doživi ovo jedinstveno iskustvo, koje će se pamtiti.

Za socijalno ugrožene porodice na Balkanu kao i najugroženije slučajeve u Tirolu, na kraju je po odbitku svih troškova sakupljen iznos od oko 1.100 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže.

Za svesrdnu podršku, bez koje ne bi bilo moguće ovako uspešno organizovati ovu manifestaciju, koja je deo ovogodišnjeg projekta SPOJI povodom 15. godišnjice od osnivanja pod nazivom „15 GODINA SPOJI – DIJASPORA I MATICA, SPOJENI SMO JAČI!“ od srca zahvaljujemo:

  • Pokrovitelju događaja – Ambasadi Republike Srbije u Beču/Austriji
  • Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije
  • Birštindlu / Bierstindl
  • restoranu „Das Schnitzerl“
  • imbisu „Leckerland“

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x