Na Zlatiboru pokrenut Nacionalni festival filma i televizije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: kczlatibor.rs
Podelite vest

Ministar kulture u vladi Republike Srbije Nikola Selaković otvorio je danas na Zlatiboru „nulto” izdanje Nacionalnog festivala filma i televizije (NAFFIT) na kome će biti prikazana najnovija ovogodišnja izdanja srpskog filma. Ministar Selaković je tom prilikom nagradu za životno delo dodelio glumcu Aleksandru Berčeku, a od naredne godine pobednik festivala na Zlatiboru će biti srpski kandidat za američku nagradu „Oskar”.

„Umetnički koncept festivala je jasan i razrađen. Velike manifestacije se ne održavaju samo u Beogradu, već i u drugim sredinama. Zlatibor je veliki turistički centar, doprinos iskorišćavanju ovdašnjih potencijala daće i NAFFIT. Nema boljeg mesta u Srbiji od Zlatiborskog okruga, za kultno i kulturno dešavanje, ovo je tromeđa i raskršće kultura. Vlada Srbije je odlukom o osnivanju festivala rešila važno a do sada nerešeno pitanje o vrednovanju dometa domaće kinematografije – rekao je na otvaranju festivala ministar Selaković.

Foto: kczlatibor.rs
Foto: kczlatibor.rs

Zahvaljujući se na nagradi za životno delo Berček je rekao da „iako je festival ove godine „nulti”, nagrada je prva”.

„Nagrada me je iznenadila, ali ostali su valjda pomrli, pa sam ostao ja. Ja sam moje glumačko preduzeće zatvorio, što je bilo – bilo je, ali se ljudi sećaju uloga. Pre neko veče, gledao sam film koji je Ranko Munitić napravio, povodom nagrade „Pavle Vujisić”, vodeo sam šta sam sve radio, mogu reći samo da je to opasno po život, naglasio je Berček.

Pokretač ideje o formiranju srpskog Nacionalnog festivala filma i televizije na Zlatiboru, reditelj Predrag Gaga Antonijević, osvrnuo se na nekadašnje i sadašnje festivale u zemljama u regionu.

– Mi smo dugo u Jugoslaviji imali Pulski festival, u „skraćenoj” državi dobili smo Herceg Novi. Mi nemamo nacionalni festival, koji vrednuje rad kostimografa, scenografa, scenarista, kompozitora… Mi, kako reče ministar Selaković jednom prilikom, napokon gradimo našu kuću. Mi učestvujemo u regionalnom i pseudo – jugoslovenskom prostoru, ali kao najveća i najbolja kinematografija u istom tom regionu, mi zaslužujemo bolji pristup.

Zato se zahvaljujem svima koji su ideju podržali i stali iza realizacije – rekao je Antonijević predstavljajući članove Odbora za pripremu festivala, u kome se nalaze Miroslav Lekić, Ivan Кarl, Danka Milošević, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Miša Mogorović, Igor Stanković, Anđelka Vlaisavljević, Darko Bajić, Milorad Milinković, Vladimir Anđelković i Vladimir Vasiljević.

Foto: kczlatibor.rs

U ime domaćina i kao član Organizacionog odbora festivala, učesnicima se obratio predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Većina kulturnih sadržaja dešava se u Beogradu. Verujem da ćemo uspeti da odgovorimo zahtevima festivala. Užice ima filmski festival u Mokroj Gori, kao i pozorišni. Mi želimo da omasovimo kulturnu ponudu” istakao je Stamatović.

Pored Ministarstva za kulturu i Opštine Čajetina, osnivači ovog novoustanovljenog filmskog i televizijskog festivala su i Filmski centar Srbije i opštine Priboj i Nova Varoš.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x