Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom velika šansa da se obnovi domaći stočni fond

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Tanjug video printscreen
Podelite vest

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji je nedavno stupio na snagu, prilika koja se ne sme propustiti da se kroz veću dostupnost kineskog tržišta podigne stočni fond u Srbiji.

“Ne mogu da garantujem da ćemo tu šansu iskoristiti, ali moramo da damo sve od sebe da to učinimo. Kada se radi o mesu, neke carine se, prema sporazumu, odmah ukidaju, a druge za pet, kada je reč o govedini, i deset godina”, kazao je Momirović za RTS.

Ministar smatra da je potrebno podići velike farme, kao i da država dâ podršku kako bi se ponovo podigli moćni uzgajivači na koje bi se oslonili mali farmeri.

On je podsetio i da je srpski izvoz u Kinu od 2012. godine mnogostruko porastao sa tadašnjih šest miliona dolara na prošlogodišnjih više od 1,2 milijarde dolara, navodeći da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom šansa da se taj izvoz uveća.

“Pored industrijskih proizvoda, farmaceutskih, proizvoda industrije ulepšavanja, to je šansa za naše poljoprivredne proizvode, za voće, jabuke, breskve, šljive, višnje”, kazao je Momirović.

Govoreći o proizvodima koji su odmah spremni za bescarinski izvoz u Kinu, on je naveo da se najdalje otišlo sa jabukama.

Poručio je proizvođačima da se okrenu ka novim, traženijim i profitabilnijim sortama voća.

Momirović je ukazao da Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom “nije poklon, već samo jedna velika šansa, ali i prednost u odnosu na ostatak Evrope”.

“Naši proizvođači imaju 10, 15 ili 30 odsto prednosti. Svako ko je u biznisu zna šta znači kad ti neko dâ pet odsto prednosti, a to konkurencija ne može nadoknaditi”, naglasio je on.

Naveo je da se bescarinski izvoz isplati i državi, jer to garantuje nove investicije, nova i bolje plaćena radna mesta, više poreza, a to su direktno plate za naše policajce, lekare, profesore.

Govoreći o izvozu jestivog ulja u Crnu Goru, on je naveo da ga ima dovoljno i za to tržište.

“Srbija ima dovoljno ulja da ga nesmetano izvozi u Crnu Goru u budućnosti. Za našu braću, uvek će naše rezerve biti na raspolaganju, pružamo ruke svima u regionu”, zaključio je Momirović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x