Momirović: Plate u industriji litijumskih baterija 4.000 evra, protesti zaustavljaju razvoj Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Tanjug video printscreen
Podelite vest

Ministar trgovine Tomislav Momirović ocenio je da je jučerašnji protest protiv iskopavanja litijuma u Loznici “pokušaj da se zaustavi razvoj Srbije”, jer su, kako tvrdi, plate u industriji litijumskih baterija “veće od 4.000 evra”.

“Eksploatacija litijuma je neverovatna šansa za Srbiju, a ovde se ne radi o protestima zbog brige za ekologiju u našoj zemlji, ljudi treba da znaju da mi imamo stotinu rudnika u Srbiji koji se eksploatišu decenijama, a koje niko ne pominje”, naveo je Momirović u današnjem saopštenju.

Prema njegovim rečima, već je jednom pokušano da se protestom “stopira podizanje RTB Bora”, koji “svake godine generiše dodatnih 300 miliona evra prihoda za građane Srbije”.

“Isti ti ne žele da dozvole da se tako nešto ponovi, jer nikome nije u interesu ubrzani ekonomski rast jedne male države koja vodi suverenu ekonomsku politiku”, ocenio je ministar.

Industrija litiujma je, kako je naveo, industrija budućnosti koja generiše velike plate i koja bi značila “nekoliko milijardi evra prihoda za Srbiju svake godine”.

“Ovo je najveća prilika da Srbija napravi odlučan iskorak, kada je reč o približavanju ekonomskom standaradu najrazvijenijih država Evrope”, ocenio je Momirović.

Nekoliko hiljada građana protestovalo je sinoć u Loznici zbog ponovne najave da bi kompanija “Rio Tinto” mogla da eksploatiše litijum u dolini Jadra, odakle su uputili zahtev za zakonsku zabranu geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Najavljeno je da Vlada Srbija od ponedeljka, kada će joj taj zahtev biti predat, ima rok od 40 dana da ga ispuni i da će, ukoliko to ne bude urađeno, doći do blokade Srbije.

“Blokiraćemo Srbiju, ali nećemo maltretirati ljude po ulicama, Sada ćemo da maltretiramo njih (vlast). Blokiraćemo ključne tačke, železnice… Prugu je mnogo lakše blokirati nego put”, rekla je aktivistkinja udruženja “Ne damo Jadar” Marijana Trbović Petković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x