Minimalna zarada u Srbiji u 2025. godini biće 53.592 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Minimalna zarada u Srbiji u narednoj godini biće uvećana 13,7 odsto, na 53.592 dinara, odnosno 457 evra, odlučeno je danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u kojem su predstavnici Vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Sednici je prisustvovao premijer Miloš Vučević koji je rekao da je prvi put posle šest godina postignut dogovor sva tri socijalna partnera o minimalnoj zaradi za narednu godonu, što znači da Vlada neće jednostrano donosti odluku.

On je istakao da će minimalna zarada prvi put pokrivati troškove minimalne potrošačke korpe.

Dodao je da će minimalna cena rada biti 308 dinara po času, da je ovogodišnji minimalac izraženo u evrima 404, a sledeće godine biće 457.

“Vodilo računa da se ne ugrozi rast bruto društvenog proizvoda i rad poslodavaca, kao i da se ne ugrozi broj kompanija, radnih mesta i budžetska i fiskalna stabilnost, ali i da se ne zaustave najveće investicije”, kazao je Vučević.

Ministar finansija Siniša Mali je precizirao je da će minimalna zarada sa sadašnjih 47.335 dinara biti povećana na 53.592 dinara.

On je kazao da će kroz novi iznos minimalne zatrade biti pokriven iznos minimalne potrošačke korpe iz maja ove godine koja je bila 53.518 dinara.

Mali je ukazao da povećanje minimalne zarade predstavlja troškove za privredu i da Vlade Srbije zbog toga planira da od 1. januara naredne godine poveća i neoporezivi deo dohotka, takođe za 13,7 odsto, sa 25.000 dinara na 28.423 dinara.

“Povećanjem neoporezivog dela dohotka pokrivamo i trošak povećanja minimalne zarade za poslodavce”, reko je ministar finansija.

On je posetio da u Srbiji postoji 114.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu, naglasivši da taj broj nikada nije bio manji.

“Ukupan broj zaposlenih u Srbiji trenutno je 2,36 miliona, što znači da manje od pet odsto prima minimalnu zaradu”, kazao je ministar i dodao da je za Vladu Srbije to i dalje veliki procenat i da se radi na tome da se taj broj smanji.

Podsetio je i da je pre samo par godina minimalnu zaradu primalo 350.000 građana.

Naglasio je da će povećanjem minimalne cene rada obe preporuke EU biti ispunjene – da je minimalna zarada veća od 50 odsto prosečne zarade i da je veća od 60 odsto od medijalne zarade.

“Od 2020. ukupno povećanje minimalne zarade u Srbiji iznosi 98,3 odsto, u nominalnom iznosu. U istom periodu ukupna inflacija porasla je 43,9 odsto, što znači da je minimalna zarada u tom periodu porasla za 37,8 odsto u realnom iznosu”, rekao je Mali.

Ukazao je da je važno što se kroz povećanje minimalne zarade utičete i na povećanje prosečne zarade.

“Od 2020. imate povećanje prosečne zarade u Srbiji od 94,3 odsto”, rekao je Mali i ponovio da je kumulativno inflacija u tom periodu bila 43,9 odsto, pa je rast prosečne zarada u realnom iznosu za ovaj period bio 35 odsto.

Naglasio je da se istovremeno izlazim u susret poslodavcima kroz povećanje neoporezivog dela dohotka.

“I dalje nastavljamo to rasterećenje zarada, gde će opterećenje na zarade biti ispod 60 odsto”, naveo je on i podsetio da je 2018. ono iznosilo gotovo 64 odsto.

Minimalna zarada u Srbiji sada iznosi 47.335 dinara i po zvaničnim podacima prima je oko 100.000 radnika, dok sindikati tvrde da mnogo više zaposlenih toliko zarađuje mesečno.

Sindikati su na početku pregovora tražili da povećanje minimalca bude 20 do 30 odsto, a poslodavaci da u slučaju povišice veće do rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije, odnosno 7,7 odsto, dobiju umanjenje poreza.

Pregovori o minimalnoj zaradi svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i treba da budu završeni do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje Ministarstvo finansija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x