Jurić: Očekujem podršku države za projekat ‘Uključi se’, rad sa decom problematilnog ponašanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Igor Jurić, Foto: Printscreen Youtube/KTV Televizija - Zvanični kanal
Podelite vest

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić pozvao je danas državu da mu pruži pomoć za projekat “Uključi se”, koji podrazumeva ozbiljan, sistematičan rad sa decom koja imaju problema u ponašanju, ali i sa njihovim roditeljima, kako bi se Srbija izborila sa vršnjačkim nasiljem.

“Podizanjem visine kazni neće se ništa postići. Ako se ne bavimo tom decom, nećemo rešiti problem nasilja među decom i nad decom”, upozorio je Jurić, u pauzi međunarodne konferencije o bezbednosti dece “Bezbednost i odgovornost 2024”.

Njegova je zamisao da se pilot projekat iz Novog Sada, zbog kojeg je, kaže, okupio izuzetno stručan tim, proširi po celoj Srbiji, o čemu planira da govori i sledeće sedmica na skupštinskom Odboru za prava deteta, gde očekuje podršku stanaka, bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji.

On je naveo i da mu se čini da nije urađeno dovoljno posle prošlogodišnje tragedije, kada je učenik osnove škole “Vladislav Ribnikar”, u Beogradu, ubio devetoro dece i čuvara škole.

Istakao je da je potrebno unaprediti sistem “Pronađi me”, za obaveštavanje putem elektronske komunikacione mreže za hitno pronalaženje nestale dece, navodeći da je tokom prošle godine prijavljen nestanak 1.525 dece, a pronađeno ih je 1.510.

Takodje je naglasio da je neophodno uraditi strategiju vezanu za bezbednost dece na internetu, kako bi se postigla veća efikasnost u njihovoj zaštiti, dodajući da je zbog toga imao razgovor u ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, na otvaranju konferencije, istakao da je veoma važno da dete ume da prepozna nasilje, da zna kako da ga prijavi i zaštiti se od njega.

Poručio je roditeljima da prijave svaku sumnjivu aktivnost koja ugrožava bezbednost njihove dece, jer upravo od te brzine zavisi da se što pre pre stupi u akciju protiv predatora i da se zaštiti dete.

Veliki saveznik ugroženoj deci, ukazao je Dačić, “jeste baš policija i deca to moraju da znaju – da je policija uvek tu za njih, da ih sasluša i razume i naravno spreči da im se desi bilo koji vid nasilja i diskriminacije”.

“Policija će nastaviti da kroz edukativne i informativne radionice podiže svest kod učenika o tome kakve sve mogu biti posledice koje izaziva nasilje i koji su to načini podrške ukoliko bi eventualno došlo do njega. Uz to, ne zaboravimo da je svakog dana u Srbiji oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti u školama”, podsetio je Dačić.

Pema njegovim rečima, potrebne su promene zakona i uvođenje što oštrijih sankcija, ali i bolja organizacija svih institucija koje se bave vladavinom zakona, kao i nevladinih organizacija, medija i svih drugih koji mogu u tome da pomognu.

Američki ambasador Kristofer Hil istakao veliki značaj sistema “Pronađi me”, uz konstataciju da je to bila zajednička ideja uspešno implementirana i u Srbiji.

Hil je naveo da je internet postao deo problema jer “zli ljudi” mogu da ga zloupotrebe protiv dece i istakao da svi delovi društva moraju da se uključe u borbu protiv toga, ilustrujući porukom koju koriste mornari da “to zahteva sve ruke i mornare na palubi”.

“Ovo nije problem jedne zemlje kako da se izbori sa nasiljem nad decom, on je globalni. Reč o tome kako zajednički možemo da radimo i razmenjujemo iskustva. Dosta toga deli ljude u svetu, ali ovaj problem nas sve objedinjuje”, naveo je Hil.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x