Jovanović (Ekološki ustanak): Spremni smo na blokade puteva i pruga u odbrani doline Jadra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Narodni poslanici “Ekološkog ustanka” pozvali su danas građane na jedinstvo u borbi protiv iskopavanja litijuma i bora, kao i najavi otvaranja 40 rudnika u Srbiji i poručili da su spremni na blokada puteva i pruga kako bi odbranili dolinu Jadra.

Šef poslaničke grupe “Ekološki ustanak” Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da se strane ambasade i bogate kompanije direktnio mešaju u unutrašnja pitanja Srbije.

“Ovde, preko puta Skupštine je Andrićev venac i tu ima fontana želja za nemačku ambasadorku (Anke) Konrad, britanskog ambasadora (Edvarda) Fergusona i američkog (Kristofera Hila) i oni ubace novčić a (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić ispunjava njihove želje. Sramota je da predsednik države bude najveći lobista kompanije koja želi da protera ljude iz doline Jadra koji nas hrane”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi Vučić, ako je već hrabar kao što se hvali, rekao ne stranim ambasadorima i zaštitio Srbiju. Jovanović je pozvao građane da budu spremni na blokade puteva i pruga, i njiva, svuda gde se pojave mašine koje žele da počnu iskopavanja i istakao da ukoliko ne budu odbranjene Gornje Nedeljice, onda će rudnika biti još.

Narodna poslanica Danijela Nestorović rekla je da postoji plan o 40 novih rudnika u Srbiji, ali da je Nacrt zakona o prostornom planu do 2035. godine za sada zaustavljen i nije ušao u skupštinsku proceduru zbog brojnih primedbi.

“Naš predlog je da se ponovo otvori javna rasprava, da se šira javnost uključi i pita u područjima gde su predviđeni rudnici”, rekla je ona i pozvala kolege iz opozicije da daju podršku predlogu, kako bi se videlo “da li je Srbija rudarska kolonija ili samostaln država”.

Kako je istakla, kolege iz opozicije treba da se izjasne i o Predlogu zakona o rudarskim i geološkim istraživanjima koji je podneo Ekološki ustanka, i da je to korak ka formiranju Fronta za odbranu Srbije.

Ona je takođe pozvala Ustavni sud Srbije da se do kraja dana izjasni da li je istina da je podneta inicijativa o oceni ustavnosti zabrane projekta Jadar, ko je podneo i da li je o tome doneta odluka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x