Jovanović Ćuta: Dužnost svakog stanovnika Srbije je odbrana doline Jadra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Poslanik i predsednik Ekološlog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas da je dužnost svakog, kako je rekao, poštenog stanovnika Srbije odbrana doline Jadra od otvaranja rudnika litijuma.

Jovanović Ćuta je povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi rudnik litijuma mogao biti otvoren već 2028. godine, rekao da se mora sprečiti proterivanje naroda s prostora na kome živi vekovima.

“Ustanak za opstanak i borba protiv novih fašista su dužnost svakog stanovnika ove prelepe zemlje, od čobanina do akademika. Srbija se mora sačuvati, a Rio Tinto proterati”, naveo je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje rekao da zahteva da “ceo lanac vrednosti prati savršena zaštita životne sredine”, i da očekuje da poslovni i politički lideri dođu u Beograd sledećeg meseca na zvanično predstavljanje projekta “Jadar”.

“Ako sve ispunimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine”, kazao je Vučić.

Ekolozi upozoravaju da ukoliko bi došlo do realizacije projekta “Jadar” moralo bi da se raseli oko dva miliona ljudi. Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) kazala je Beti da nigde na svetu ne postoji rudnik litijuma u naseljenim krajevima i na plodnoj zemlji.

“Oko 250 reka bi bile zatrovane, a Zapadna Srbija bi postala nalik Kongu ili Papua Novoj Gvineji i vremenom bi opustela. Ako bi otvorili rudnik u Jadru, otvorili bi rudnike i u Prijepolju, Jagodini, Valjevu, Mionici, Pranjanima, Dobrinji, Rekovcu i svugde gde su pronašli nalazišta jadarita i litijuma. Sve bi bilo obesmišljeno, i turizam i poljoprivreda i niko ne bi rađao decu pored rudnika”, kazala je Bralović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x