Inicijativa: MUP i Vlada opet pokazali da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
Podelite vest

Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala “Mirdita, dobar dan”, ocenila je da je zabranom održavanja te manifestacije, ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) “prekršilo Ustav i niz zakona” i da su taj resor i vlada Srbije “još jednom pokazali da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe ali ne i za učesnike i goste festivala”.

U saopštenju su naveli da im je odluka o zabrani festivala saopštena u formi naredbe za prekid skupa, prvo usmeno a zatim i pismeno, odnosno svih aktivnosti koje su bile deo festivala kako javnih tako i aktivnosti koje su bile namenjene samo učesnicima.

“Prilikom obaveštenja o zabrani organizatorima je naloženo, pod pretnjom snošenja posledica, da svi učesnici napuste Srbiju iako samom zabranom festivala oni više nisu učesnici festivala već slobodni ljudi. Autobus sa učesnicima zaustavljen je na Bubanj Potoku i zabranjen im je ulazak u Beograd, a organizatorima je naloženo da se autobus vrati na Kosovo u pratnji policije, što je i učinjeno oko 14.30 časova”, navela je Inicijativa.

Ocenili su da je odlukom o zabrani održavanja festivala, MUP “prekršio Ustav Srbije, konkretno slobodu izražavanja i slobodu okupljanja kao i niz zakona među kojima i najmanje dva člana Zakona o javnom okupljanju usled primene nesrazmernih mera”.

“Prevaljivanje tereta na organizatore umesto obračuna sa nasilnicima i propuštanja da se okupljanje obezbedi u suprotnosti je sa pravnim i ustavnim poretkom Srbije kao i standardima i praksom Evropskog suda za ljudska prava”, ocenila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

U saopštenju su naveli da su “prvi u redovima onih koji su izazivali mržnju, netoleranciju i podsticali neprijateljstva, što je dovelo do zabrane festivala” bili predstavnici državnih institucija, “naročito ministar kulture Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić”.

“Neprijatelj države nije jedan festival već huligani na čiju se stranu država svrstala i zarad kojih je odbila da se ponaša u skladu sa sopstvenim dužnostima, a osnovna dužnost države je da obezbedi slobode i prava garantovana zakonima i da adekvatno sankcioniše sve koji slobode i prava građana organičavaju ili narušavaju”, saopštila je Inicijativa.

Ta nevladina organizacija je optužila policiju da je “propustila da zaštiti” Dorćol Plac kao kulturni prostor gde je planiran početak festivala, koji je po navodima Inicijative, “praktično okupiran od različitih huliganskih i neonacističkih grupa poput Delija Sever, Narodnih patrola, Grupa 451 i Zentrope Srbija”.

“Prethodno su išarani spoljni zidovi ‘Dorćol Platza’ sa pretećim šovinističkim porukama prema gostima festivala, što je ubrzo bilo prijavljeno policiji, a zatim uklonjeno od strane organizatora. Juče je grupa od oko 150 udruženih huligana koji izgledaju jednobrazno zaustavila saobraćaj u Dobračinoj ulici i blokirala ulaz u Dorćol Plac tako da niko od gostiju i organizatora festivala, kao i zaposlenih u ovom prostoru od 12 časova ne može da uđe niti izađe iz dvorišta Dorćol Placa”, piše u saopštenju.

Inicijativa je saopštila i da je njihova kancelarija tokom jučerašnjeg dana primila pretnje bombom, a na društvenim mrežama su kružile slike nasilnika koji su spremni da koriste hladno oružje kako bi se obračunali sa nama.

“Umesto da garantuje bezbednost građanima tokom skupova koji nose poruku saradnje i mira, MUP se još jednom svrstao na stranu huligana, kao i u slučaju kada je policija branila mural Ratka Mladića 2021. godine”, stoji u saopštenju te NVO.

Najavili su da će se žaliti na odluku o zabrani festivala i “dokazati njenu neosnovanost, a koja je proizvod kampanje vlasti u Srbiji protiv slobode govora i promocije umetničkog stvaralaštva u kojoj su pripadnici državnih struktura direktno učestvovali”.

“Iskazujemo veliku zabrinutost za stanje društva u kome je nasilje, mržnja i netolerancija, model ponašanja koji zvaničnici i institucije ne prepoznaju kao sporne i opasne, dok građane koji zagovaraju mir i pomirenje sankcionišu. Smatramo i da je adekvatna podrška ovom festivalu u danima iza nas od strane predstavnika međunarodne zajednice u Srbiji i na Kosovu izostala. Zabrinjava ćutanje svih onih koji se zalažu za pomirenje, mir, demokratiju i slobodu govoru u trenucima kada su upravo ovi principi bili grubo narušavani”, stoji u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka osudilo je zabranu festivala i pozvalo Ministarsvo da ukine odluku o zabrani, dok se od predstavnika vlasti oglasila ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, koja je tu zabranu podržala.

Resorni odbor za kulturu Demokratske stranke osudio je danas odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o zabrani održavanja festivala “Mirdita, dobar dan” i ocenio da takva odluka predstavlja odustajanje od civilizacijskih vrednosti 21. veka čime se nanosi šteta društvu u celini.

U saopštenju se navodi da takve kulturne manifestacije, raznovrsnog programskog sadržaja, osim umetničke komponente, imaju i ulogu spajanja među narodima i doprinose prevazilaženju nesporazuma i sukoba iz prošlosti.

Koordinator radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa za EU, a koje se bavi Kosovom Dragiša Mijačić je ocenio da će Srbija mnogo izgubiti zašto što je zabranila festival “Mirdita, dobar dan”.

“Nisam očekivao da će se festival zabraniti. Negde sam mislio da će država stati iza svojih zakona o slobodi okupljanja…”, kazao je Mijačić.

Podsetio je da je ministar policije Ivica Dačić “pre nekoliko dana najavio da ne postoji bezbednosni rizik za održavanje takvog jednog festivala”.

“Mislim da bi Srbija mnogo više dobila organizovanjem takvog festivala nego što je dobila njegovom zabranom”, kazao je on.

Rekao je da je “Srbija je jako puno izgubila ovom zabranom” jer će se, kako je naveo, to kasnije vratiti u smislu pritisaka. Prema njegovim rečima, Srbija dolazi u situaciju da će međunarodna reakcija biti veća kada je u pitanju zabrana ovog festivala, nego što je to bila zabrana dinara na Kosovu.

“Zaista nema smisla stavljati te dve stvari u isti koš, a to će se sigurno desiti”, naveo je on, piše na sajtu Insajdera.

Prema Mijačićevim rečima, država Srbija je zabranom tog festivala pokazala kako zapravo gleda na pomirenje kao proces, na normalizaciju i na kompromis “kao nešto čemu država treba da teži u odnosima sa Kosovom”.

Festival “Mirdita, dobar dan” trebalo je da se održi od 27. do 29. juna u Beogradu, a ispred Dorćol placa, gde je festival trebalo da bude održan, se okupilo više desetina mladića koji su sprečavali ulazak u taj prostor, dok je policija blokirala prilaznu ulicu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x