Grupa nastavnika i saradnika: Solidarno stojimo uz studente koji su napadnuti u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Grupa nastavnika i saradnika zaposlenih na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu osudila je nasilje nad studenatima Filozofskog fakulteta okupljenih u organizaciji STAV, koje se dogodilo jutros ispred zgrade Rektorata gde su zakazani izbori za studentski parlament tog fakulteta, uz zahtev da krivci budu kažnjeni.

“Pozivamo upravu Filozofskog fakulteta, kao i sve druge organe našeg fakulteta, da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje koje se sprovodi u ime sada već potpuno nelegalnih i nelegitiminh izbora za Studentski parlament”, naveli nastavnici i saradnici u saopštenju za javnost.

Pozvali su upravu i organe fakulteta da što pre nađu rešenje i da obezbede demokratska pravila za izbore za Studentski parlament, na kojima sada postoji samo jedna lista.

“Osuđujemo relativizovanje ovog problema u smislu da je ovde reč o ‘sukobu dve grupe studenata’, jer se očigledno ne radi o tome. Tome smo svedočili i rano jutros kada je grupa nepoznatih lica fizički povredila naše studente”, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da ovo nije prvi slučaj primene nasilja tokom izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

“Slična je bila situacija i na poslednjim izborima koji su se održavali na našem fakultetu kada je potpredsednik Izborne komisije (Aleksandar M. Gajić) fizički nasrnuo na nekoliko studenata, uključujući i predsednicu Studentskog parlamenta (Ivanu Macak) koja je i sama tada bila povređena. Postupak protiv ovog člana komisije i našeg studenata doktorskih studija je i dalje u toku”, navodi se u saopštenju.

Pozvali su kolege sa fakulteta i univerziteta da se solidarišu sa studentima.

“Ukoliko ovakvo nasilje sada prođe bez reakcije, to će značiti da je primena nasilja na univerzitetu legitimizovana i da će sutra svako od nas nastavnika, asistenata, saradnika i studenata biti potencijalno izložen sličnom scenariju”, poručili su u saopštenju.

Saopštenje su do sada potpisali Vladimir Mihić, Arijana Luburić Cvijanović, Mina Đikanović, Smiljana Milinkov, Dinko Gruhonjić, Nataša Milićević, Nevena Jevtić, Miloš Perović.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivistkinja grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić jutros su završili u Urgentnom centru nakon što su fizički napadnuti od strane privatnog obezbeđenja zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Incident se dogodio oko 6.00 sati, kada su studenti i aktivisti STAV-a došli pred zgradu Rektorata u kojoj se danas održavaju izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koje ovi studenti smatraju nelegitimnim jer učestvuje samo jedna lista.

Tu su primetili grupu od tridesetak u crno obučenih mladića, sa kačketima i maskama na licu, koji su bacili šok-bombu studentima pod noge.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x