Festival pomirenja od četvrtka do subote u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: https://www.kulturanova.org/
Podelite vest

Treći po redu Festival pomirenja pod nazivom “Usudi se da se pomiriš” biće održan u Novom Sadu od 20. do 22. juna, saopštila je danas Asocijacija Kulturanova, koja je organizator festivala.

“Osnovni cilj Festivala pomirenja jeste podsticanje mladih iz regiona na kritičko razmišljanje o temama koje se odnose na mir, pomirenje i interkulturalizam u regionu, koje nisu često prisutne u društvenom diskursu, kako bi izradili kapacitete za dalje delovanje na promociji pomirenja i jačanju participativnih demokratija u svom okruženju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, paralelno sa festivalom, planirano održavanje letnje škole namenjene mladima iz zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se učesnicima predstavila ideja o pomirenju i da bi se o njoj promišljalo, s ciljem jačanja glasa mladih koji se zalažu za mir i miran suživot sa vršnjacima iz regiona.

Biće održana i tribina pod nazivom “Otpor”, na kojoj će govoriti Stevan Dojčinović iz istraživačkog portala Krik, Vukosava Crnjanski iz organizacije Crta, Mila Pajić iz studentske organizacije STAV i Elif Sandal sa Univerziteta u nemačkom Bilefeldu.

U okviru programa biće održane i tribine “Nauka u službi društvenih promena”, “Utišavanje minoritizovanih glasova”, “Suočavanje sa privilegovanošću”, izložba fotografija “We, the People” Vojina Ivkova, projekcija filma “Story 29” i “Milena”, kao i pozorišna predstava “Neoplanta” Andraša Urbana i stend ap komedija “Kaj bre” Marine Orsag i Aleksandra Perišića.

U okviru festiivala biće predstavljen sadržaj u produkciji beogradskog predstavništva nemačke organizacije forumZFD, koji je nastao tokom protekle godine u partnerstvu sa organizacijama GRAIN, Vojvođanskim građanskim centrom (VCC), Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR) i drugim.

U četvrtak, 20. juna, biće promovisana onlajn galerija “Knjiga ožiljaka”, koju čine četiri fotomonografije koje s jedne strane rade na čuvanju važnih dokumenata nekih od najznačajnijih regionalnih ratnih fotografa, a s druge strane ispituju koje su mogućnosti fotografije kao medija u procesu suočavanju s prošlošću i izgradnje mira.

Na predstavljanju ovog projekta govoriće fotografi Imre Sabo i Igor Čoko iz GRAIN-a, kao i voditelj projekta Slaven Rašković iz forumaZFD.

Istoga dana novosadska publika imaće priliku da pogleda igrani film “Milena”, koji je na Martovskom festivalu u Beogradu imao svoju prvu premijeru, a potom je prikazan i na South East European festivalu u Los Anđelesu.

U petak će biti predstavljeno istraživanje o ratnim zločinima i drugim kršenjima ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu od 1991. do 2001. godine, u okviru projekta: “Stradanje Roma u ratovima devedesetih”.

O nalazima istraživanja, kao i njihovom doprinosu u procesu pomirenja, govoriće: Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbija, novinar i autor dokumentarnih filmova Aleksandar Reljić, kao i frontmen grupe “Kal” Dragan Ristić.

U subotu će biti održan koncert grupe “Kal”, muzičke grupe naglašenog aktivizma, koja kombinuje romsku muziku sa različitim muzičkim pravcima i stilovima, koje svetski muzički kritičari opisuju i kao ‘rock’n’roma’.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x