Danas je letnji Aranđelovdan, praznik posvećen dobroti i davanju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen
Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila.

U narodu, ovaj praznik naziva se letnji Aranđelovdan i slavi javljanje Blagovesnika. Freska arhangela Gavrila, poznata kao Beli anđeo, u manastiru Mileševa, jedna je od najlepših i najbolje očuvanih. Praznik je posvećen dobroti i davanju, pa bi danas trebalo da se setimo naših bližnjih, a posebno siromašnih.

Danas je Sabor Svetog Arhangela Gavrila, praznik koji slavi javljanje Blagovesnika kroz istoriju. Učestvovao je i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva, neprestano je posredovao pred Bogom za rod hrišćanski.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, posle javljanja arhangela u keliji kod Kareje, koji je, prstom po kamenu, ispisao pesmu Bogorodici.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra.

Freska arhangela Gavrila, poznata kao Beli anđeo, u manastiru Mileševa, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih.

Po narodnom običajnom kalendaru, svi su poslovi strogo zabranjeni, osim dobrotvornih. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, Ceo praznik posvećen je dobroti i davanju, pa bi danas trebalo da se setimo naših bližnjih, a posebno siromašnih.

U pojedinim krajevima naše zemlje letnji Aranđelovdan slave čobani.

Veruje se da je letnji Aranđelovdan, kako narod još zove ovaj dan, dobar za novi početak.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x