CINS: Protiv Slaviše Orlovića podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Najava da je Slaviša Orlović kandidat za novog dekana Fakulteta političkih nauka u Beogradu izazvala je buru u javnosti jer je protiv njega još 2014. bila podneta prijava za seksualno uznemiravanje. Na kraju, njegov izbor za dekana je propao, ali CINS u svom članku otkriva da su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje.

Poverenicama za ravnopravnost Fakulteta političkih nauka (FPN) su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje protiv profesora ovog fakulteta Slaviše Orlovića.

Da su nove prijave podnete, za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) potvrđuje i jedna od tri poverenice, profesorka Katarina Lončarević. Ona objašnjava da poverenica vodi savetodavni postupak, a da je na studentkinjama odluka da li će podneti zvaničnu prijavu dekanu.

„Moja uloga nije u tome da teram nekoga da podnese prijavu, već da ukažem koje opcije postoje. Onda se studentkinje odluče da li će ići na taj drugi korak ili neće.“

Za razliku od prijava koje se podnose poverenicama, a koje mogu biti anonimne, one koje se podnose dekanu moraju da budu potpisane. Upravo je to razlog, kako Lončarević kaže, što se studentkinje retko odlučuju za taj drugi korak.

„One najčešće neće da učine taj drugi korak, jer se ne osećaju dovoljno zaštićeno da bi pokretale disciplinski postupak u kojem one više nisu anonimne.“

Nakon novih prijava, poverenice sastavljaju izveštaj koji bi trebalo da bude upućen dekanu Draganu Simiću. U njemu može biti predloženo izricanje neke mere, recimo opomene, koju dekan može da prihvati ili ne.

Simić za CINS kaže da su mere koje poverenice mogu da predlože blage, ali da on ne može da izrekne meru koja nije predložena u njihovom izveštaju.

„Ako one predlože meru, ja ću po tome svakako nešto da uradim.“

Profesor Slaviša Orlović kaže za CINS da ga o ovim prijavama niko nije obavestio ni zvanično, ni nezvanično. U svom odgovoru tvrdi i da je hajka protiv njega započeta nakon što ga je Nastavno-naučno veće izglasalo za dekana, a završena je posle njegovog saopštenja o povlačenju.

„Fakultet političkih nauka ima institucionalne okvire u kojima se može utvrđivati istina, ali je očito bilo neophodno da se odaberu mediji za diskvalifikaciju.“

Ostatak teksta na CINS

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x