Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Pokažimo solidarnost sa porodicama nestalih osoba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Pexels, Pixabay
Podelite vest

Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada saopštio je danas, povodom Međunarodnog dana nestalih lica, da je tokom 2022. u Srbiji prijavljen nestanak 1.801 punoletne osobe, od kojih je pronađeno 1.620 i pozvao građane na solidarnost sa porodicama nestalih osoba.

“Što znači da 181 porodica i dalje traga za svojim najdražima. Poređenja radi, tokom 2021. godine je nestalo više lica čak 2.830, od kojih je pronađeno 2.785”, saopštio je taj centar, pozivajući se na zvanične podatke MUP-a Srbije.

Oni su pozvali Novosađane da im se danas u 17.00 sati pridruže u akciji na  Trgu slobode, kako bi svi zajedno poslali poruku nestalima da “nisu sami, da ih se sećamo i da mislimo na njih”.

Kako su objasnili, građani će na centralnom novosadskom trgu moći da ostave poruku nekim od nestalih lica i podržati njih i njihove porodice koje svakim danom očekuju vesti o povratku najdražih.

“Ova ulična akcija ima za cilj da skrene pažnju na nestala lica i da kreira krug podrške, kao i da probudi empatiju i saosećanje među građanima, jer se nestanci dešavaju svakog dana, i mogu se desiti svakom od nas, bez obzira na uzrast, pol ili zanimanje”, navedeno je u saopštenju.

Objasnili su da su neki od najčešćih razloga zašto ljudi nestaju mentalno zdravlje, najčešće depresija i anksioznost ili demencija, kao i konflikti unutar porodice, posebno nasilje nad ženama, nepovoljni životni uslovi, ekonomske poteškoće kao i problemi sa zakonom, ali i nevoljni nestanci popout trgovine ljudima.

Podsetili su na njihovu platformu javnog Registra nestalih lica, na kojoj svaki građanin može besplatno da prijavi nestanak, ali i da se javi operaterima ukoliko je video nekog ko se vodi kao nestalo lice.

“Na besplatnoj liniji Registra (0800/200-880) svaki građanin koji je doživeo nestanak bliske osobe i prolazi kroz težak period, može zatražiti besplatnu konsultaciju sa našim psiholozima”, rečeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x