Brnabić: Staviću na dnevni red parlamenta zahtev opozicije za sednicu o litijumu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će na skupštinski dnevni red staviti predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora kog je ranije danas podnelo 86 opozicionih poslanika.

“Lično jedva čekam ovu sednicu da vidimo ko je za šta odgovoran što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine”, rekla je Brnabić u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije neposredno posle konferencije na kojoj je opozicija podnela zahtev za održavanje skupštinske sednice na kojoj bi se raspravljalo o predlogu zakona za zabranu iskopavanja litijuma.

Ona je kazala da je aktuelna opozicija u vreme dok je bila na vlasti “dovela Rio Tinto” u Srbiju 2001. godine, da im je dala prva istražna prava 2004. godine, da je promenila zakone 2006. i 2011. godine kako bi “nešto uzela od države a dali kompaniji Rio Tinto”.

“Oni su Rio Tinto 2012. godine imenom ubacili u Nacionalnu strategiju korišćenja održivih resursa gde su naglasili da je litijum najveće blago Srbije. Ti isti danas traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora”, rekla je Brnabić.

Aktuelna opozicija u vreme dok je bila vlast, “za 11 godina nikad nije pitala narod o litijumu”.

“Kad su doveli Rio Tinto pre 23 godine nisu tražil dopuštenje naroda, kad su im dali istražna prava nisu imali javnu debatu. Kad su menjali zakone nisu imali javne debate. Mi smo uvek spremni da razgovaramo, prvi Aleksandar Vučić da ode na noge narodu i da razgovara s građanima u Gornjim Nedeljicama, u Malom Zvorniku, u Ljuboviji”, rekla je Brnabić.

Ocenila je da opozicija ovim zahtevom ne traži samo zabranu iskopavanja litijuma i bora već zabranu “svih geoloških istraživanja na teritoriji Srbije” jer, po njenim rečima, ni Rio Tinto nije došao da istražuje litijum “nego nešto drugo a našao je jadarit”.

“Ono što oni traže je da ne možete da dajete bilo kakve dozvole za istraživanje, to dovoljno svima u zemlji govori koliko žele da unazade Srbiju. To znači da ne možemo da gradimo puteve jer su vam potrebna geološka istraživanja, da ne može da gradite nijednu novu zgradu jer kod geoloških istraživanja možete da nađete nešto a niko ne zna šta”, rekla je Brnabić.

Pozvala je predstavnike opozicije da odu do Rudarsko-geološkog fakulteta i da obiđu porodice rudara i geologa u Srbiji i da im objasne “zbog čega se zalažu da se tim ljudima zabrani rad”.

Brnabić je rekla da se u predlogu izmene zakona koje je opozicija podnela kao razlog navodi da “ruda koja bi se vadila nakon usitnjavanja tretirala bi se sumpornom kiselinom na temperaturi od 200 stepeni” i navela da to nije istina, što je i profesorska Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević javno priznala, “da nije bila u pravu”.

Navela je i da opozicija ne traži trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora, nego kada se “uspostave institucije”, što kako je Brnabić navela, znači da će “kada oni dođu na vlast biti i institucija i tehnologija”.

U Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2011. godine, kada je Demokratska stranka bila na vlasti, stoji da nosilac eksploatacije može biti privredno društvo ili drugo pravno lice koje je nosilac istraživanja, i dodala da su time “ostavili da ko god dođe na vlast pravo na ekploataciju može dati samo Rio Tintu”, te da su zakon mogli da promene, ali se ne bi odnosio na tu kompaniju, jer ni bi mogli retroaktivno da ga primene.

“Ovaj projekat je 20 godina star, kako to 18 godina nismo imali javnu raspravu, da toliko godina niko nije bio zabrinut, kako ste se setili toga baš u poslednja dva meseca”, upitala je Brnabić i dodala da javne rasprave nikada nije bilo više nego sada o litijumu.

Kazala je da je na prethodnoj sednici dozvolila opoziciji da priča o litijumu, iako je to bilo suprotno poslovniku, jer “ne beži od te teme.”

Brnabić je navela i da je opozicija svojim predlogom i izlaganjem na konferenciji za novinare dokazala da su protesti zbog najavljenog iskopavanja litijuma u svakoj meri politički.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x