Brnabić: DRI i u budućnosti treba da sačuva svoju nezavisnost

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.dri.rs/
Podelite vest

Državna revizorska institucija (DRI) je najbolji primer kako institucije rade u korist građana i ona i u budućnosti treba da sačuva svoju nezavisnost, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Ona je na Svečanoj akademiji povodom 180 godina od osnivanja DRI istakla da dugo trajenje te institucije pokazuje kako su i tada građani želeli da znaju kako se troši njihov novac i da je takva kontrola sada još važnija.

“Dugo postojanje jedne institucije, koja je starija nego neke evropske institucije ovog tipa, pokazuje da je naš narod uvek želeo da ima jake institucije i uređenu državu”, rekla je Brnabić.

Ocenila je da DRI im težak zadatak – da kontroliše institucije i pomaže državi da mudro upravlja svojim novcem, odnosno sredstvima građana, i tako direktno utiče na poboljšanje njihovog života.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je rekla da je DRI jedno od najvažnijih nezavisnih kontrolnih tela koje doprinosi ekonomičnom poslovanju države.

“Bez DRI i njene nezamenljive uloge u reviziji javnih sredstava, ne bi bilo ni adekvatnog upravljanja, ni transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru, čime bi i društvena stabilnost bila dovedena u pitanje”, navela je ona.

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović je podsetio na istorijat te institucije koja je uvek imala zadatak da kontroliše trošenje državnih sredstava i da pomaže državi da mudro upravlja svojim resursima.

Dodao je da je DRI najviši organ revizije javnih sredstava i nezavisna institucija koja odgovara Skupštini Srbije.

DRI je povodom jubileja 24. jula u Skupštini Srbije organizovala izložbu “Od Glavne kontrole do Državne revizorske institucije 1844-2024”.

Dan DRI obeležava se 26. jula jer je tog datuma 1844. godine Zakonom o ustrojstvu osnovana Glavna kontrola, preteča današnje Državne revizorske institucije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x