Aleksić: Eksploatacija litijuma najveća opasnost, Srbija ne sme postati deponija sumporne jalovine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube NOVA S video printscreen
Podelite vest

Najveća opasnost koja se trenutno nadvila nad Srbijom je eksploatacija litijuma koja je očigledno dogovorena kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića, rekao je danas predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

,,Svi moramo da ustanemo i zaustavimo taj projekat jer je to obaveza svih nas koji želimo dobro našoj zemlji, narodu i deci. Srbija ne sme postati deponija sumporne jalovine, dok će Rio Tinto i njegovi sponzori profitirati. Predložiću na sednici Glavnog odbora NPS usvajanje odluke o zabrani eksploatacije litijuma i borbi protiv namere vlasti da realizuje taj projekat”, kazao je on.

Aleksić naglašava da ova tema prevazilazi političke stranke, pitanje je našeg opstanka u budućnosti, a projekat se može sprečiti ako ustanu svi građani i suprotstave se i dodaje da oni koji podržavaju projekat imaju različite lične interese koji nisu u saglasju sa interesom zemlje.

,,Eksploatacija litijuma u Srbiji bi donela samo profit stranim kompanijama, a nama pustoš – zagađene reke i vazduh, prazne kuće i masovna napuštanja mesta u okolini rudnika. Motiv Rio Tinta i njihovih sponzora je najniža rudna renta od tri posto, kao i korupcija uz koju se kontroliše rad institucija koje, nažalost, ne mogu da obezbede primenu ekoloških standarda i vladavinu prava. Jasno je da će im to doneti veliki profit kom u Evropskoj uniji ne mogu da se nadaju. Kako u Nemačkoj ima više litijuma nego u Srbiji, predlažemo da se u Srbiji napravi fabrika baterija za automobile, a da se litijum kopa u Nemačkoj”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, tvrdnje ove vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde potpuno su neosnovane i neuverljive, a da nisu sposobni tako nešto da sprovedu pokazuje i činjenica da su rudne rente kod nas najmanje na svetu, dakle, beda, siromaštvo i pustoš nama, a stranim kompanijama ogroman profit.

„Iskopavanje litijuma je opasnost za sve delove Srbije, a ne samo za region Jadra, jer se sigurno neće tu zaustaviti. Zato ovo jeste borba svih građana, ma u kom delu naše zemlje oni živeli jer baš njihova mesta mogu biti sledeća”, zaključio je Aleksić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x