Đurić: Srbija u Njujorku predstavila uspehe u oblasti nauke, veštačke inteligencije, biotehnologije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Kosovo Online printscreen
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić bio je u Njujorku domaćin prijema “Srbija iza budućnosti” (Serbia Beyond Future) na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN.

Kako je saopšteno iz Đurićevog kabineta, na skupu je prijateljima i partnerima iz celog sveta predstavljena Specijalizovana izložba Ekspo 2027, kao i uspesi Srbije u oblasti nauke, veštačke inteligencije, biotehnologije i kreativnih industrija.

Đurić je novinarima nakon prijema rekao da je Srbija u Njujorku predstavila drugačiju viziju regiona.

“Viziju kojom će region u kojem živimo postati region uspeha i region koji se, umesto na podele, sukobe i besmislene zavade koje dominiraju evropskom pa i svetskom politikom, fokusira na nove tehnologije, na saradnju, na veštačku inteligenciju”, naglasio je Đurić.

U trenucima, kada svi očekuju od Srbije da upućuje gorke i oštre reči, predsednik Srbije govorio o veštačkoj inteligenciji, o budućnosti, o saradnju i o povezivanju.

Govoreći o aktivnostima srpske delegacije u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, Đurić je naveo da je Srbija bila prisutna na desetinama događaja na različitim nivoima, kao i da je održan izuzetno veliki broj bilaterala.

Međutim dodao je da je bilo pokušaja da se Srbiji stavljaju različite etikete od aktera iz regiona koji “obigravaju hodnicima Ujedinjenih nacija”.

“Samo da vidite Kurtija i Gervalu i ove ostale kako cupkaju oko zgrade Ujedinjenih nacija. Naravno u salu ne mogu da uđu, jer nisu član Ujedinjenih nacija, nema ni na horizontu takve mogućnosti. Žao mi je što koriste priliku da lutaju hodnicima da govore nešto ružno o nama. Mi nećemo uzvratiti istom merom, ali ćemo svuda govoriti o teškom položaju u kome se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji zahvajujući njihovoj destruktivnoj politici”, dodao je Đurić, navodi se u saopštenju.

Na prijemu u organizaciji Stalne misije Srbije pri UN obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom i informacionim tehnologijama, Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama poput veštačke inteligencije i “da uskoči u taj voz”.

“Predsedavajući globalnim partnerstvom o veštačkoj inteligenciji, Srbija će stremiti da okupi i poveže sve donosioce odluka u ovoj oblasti sa ciljem da se prošire koordinacija i saradnja, kako bi se postigli etički održiva rešenja sa akcentom na ljudska prava i slobode, ali i kako bi se ona učinila dostupnima onima koji će ih najviše koristiti”, navedeno je u objavi na njegovom Instagramu.

Istakao je da mlade ljude vide kao neodvojivi deo toga i da su važna komponenta svakog društva.

“Zato moramo da učinimo svaki napor kako bismo im obezbedili prosperitetnu budućnost, čime ćemo ujedno da obezbedimo i budućnost čovečanstva. Neophodno je da ohrabrimo mlade da donose globalne odluke i da ostvare svoj puni potencijal i kao pojedinci i kao društvo uopšte”, rekao je.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x