Premijer Srbije i direktor ruskog Instituta o saradnji u zdavstvu, a i za vakcinu protiv raka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Premijer Srbije Miloš Vučević i direktor Instituta “Gamaleja” iz Moskve Aleksandar Leonidovič Gincburg su danas u Beogradu razgovorali o saradnji naučno-obrazovnih ustanova, uključujući i razvoj vakcine protiv onkoloških bolesti.

Predsednik Vlade je istakao da je Srbija zainteresovana za saradnju pre svega u “projektu razvoja vakcine protiv onkoloških bolesti”, u kojem, kako je naveo, moskovski institut “inovativnim pristupom postiže izuzetne rezultate”.

U saopštenju Vlade piše da je Vučević zahvalio Gincburgu za podršku Rusije i Instituta “Gamaleja” tokom pandemije korona virusa isporukom ruskih vakcina i razmenom informacija. Vučević je rekao da Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina u slučaju nove potencijalne pandemije, što se, kako je ukazao, pokazalo i kao pitanje suvereniteta države.

Gincburgu je čestitao zbog počasne titule doktora koju je dobio od Medicinskog fakulteta u Kragujevcu za doprinos vakcinaciji i javnom zdravstvu.

Direktor Instituta “Gamaleja” je ocenio da Srbija ima značajan industrijski i naučni kapacitet za proizvodnju vakcina, i rekao da će se buduća saradnja kretati u pravcu zajedničkog istraživanja i razvoja vakcina, kao i, kako je naveo, razmene znanja koja doprinose unapređenju zdravstva obe zemlje.

Na sastanku su bili ministri prosvete i zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović i Zlatibor Lončar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x