Kovačević: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike SAD i Srbije podstiče nova ulaganja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Youtube kanal Potrošački savetnik
Podelite vest

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević izjavio je da se sporazumom o strateškoj saradnji u oblasti energetike koji su potpisale Srbija i Sjedinjene Američke Države, podstiču nova ulaganja iz SAD u energetski sektor Srbije, koja će doprineti tranziciji ka čistijim izvorima energije i većoj energetskoj sigurnosti.

“Sporazum o strateškoj saradnji u energetici, koji je potpisan u Vašingtonu, važan je za zelenu tranziciju, podsticanje novih ulaganja i energetsku sigurnost naše zemlje. SAD imaju tehnologije i znanja, zemlja su koja prednjači u energetskoj tranziciji na održiv način”, naveo je Kovačević, učestvujući na “Pupin forumu” u Vašingtonu, prenelo je danas ministarstvo.

Kovačević je na panelu “Energetska sigurnost, lanci snabdevanja i e-mobilnost: održiva rešenja za energetske potrebe” naveo da je u prethodne dve godine realizovan niz mera koje će doprineti većoj energetskoj stabilnosti i sigurnosti Srbije, uključujući usvajanje strateških dokumenata, unapređenje regulatornog okvira i definisanje prioritetnih projekata u sektoru energetike.

“U funkciji je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska čijom izgradnjom smo prvi put diversifikovali pravce i izvore snabdevanja prirodnim gasom, što je vrlo značajno sa aspekta energetske sigurnosti. Pripremamo jedan od najvećih solarnih projekata u Evropi koji će osetno doprineti udelu čiste energije u našem energetskom miksu, kao i izgradnju reverzibilnih hidroelektrana koje su prirodna skladišta energije, neophodna za balansiranje zelene energije”, naveo je on.

Dodao je da će regulatorne izmene, koje su u procesu usvajanja, dovesti do spajanja tržišta električne energije Srbije i EU, kao i do ukidanja moratorijuma na nuklearnu energiju, čime se otvara prostor za razmatranje svih opcija koje mogu da obezbede čist izvor bazne energije na održiv način, s obzirom da se Srbija većinski oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije.

Na panelu su učestvovali i pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri R. Pajat, generalni direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mikać i viši analitičar za Kinu i severoistočnu Aziju iz Evroazija grupe Dominik Čiu, saopštilo je ministarstvo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x