U toku snimanje filma „Ratni hirurg“ dr Miodrag Lazić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Novi kadrovi filma su snimljeni sa fenomenalnim sagovornicima u Vojvodini i Republici Srpskoj, kaže producent Oliver Paunović.

„U Novom Sadu smo snimili medicinsku sestru Slobodanku Obućinu koja je nekoliko godina provela sa doktorom Lazićem u ratnoj bolnici Žica i komandanta Srpske Garde Ilidža koji je ranjavan šest puta Zorana Kapetinu. U Brčkom smo snimili doktorku Mirjanu Bošković koja je bila prvi asistent dr Laziću u bolnici Žica i vojnika Iliješke brigade Srđana Mirića kome je doktor Laza na neverovatan način spasio život. U Banja Luci smo čuli impresije reditelja Siniše Grabeža o doktoru Miodragu Laziću dok je snimao film o njemu. Njegov film osvojio je prestižnu nagradu „Zlatni vitez“ i vojnika Iliješke brigade Krstu Grujića kome je doktor Lazić na živo amputirao nogu i spasio život“, kazao je Paunović.

Povodom 70 godina od rođenja i pet godina od smrti, voljenog i nadaleko čuvenog doktora Miodraga Lazića, snima se film “Ratni hirurg” rediteljke Dušice Dejić, direktora fotografije Miroslava Mitića i u produkciji Olivera Paunovića i City Grupe iz Niša.

Film će prikazati život doktora Lazića u ratnom periodu, ali i njegov život nakon povratka u Niš, do smrti od korone. Porodica doktora Lazića aktivno učestvuje u snimanju dokumentarca.

Premijera filma u Nišu je planirana 2025. godine nakon čega će film biti prikazan i na Palama, Istočnoj Ilidži, Banja Luci i u Brčkom ali i u drugim delovima Republike Srpske.

Dr Miodrag Lazić je bio čuveni srpski hirurg koji je četiri teške, ratne godine proveo radeći kao hirurg u ratnoj bolnici “Žica” i od tada doktora Lazu i Ilidžance veže neraskidiva veza.

Rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Кao ratni hirurg i dobrovoljac, vodio je Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Кrst Milosrđa” i Orden Кarađorđeve zvezde prvog stepena.

Medicinska škola u Nišu ponela je njegovo ime, a na rođendan Republike Srpske, 9. januara ove godine na šetalištu je postavljen spomenik dr Miodragu Laziću, kao večni podsetnik na herojstvo jednog čoveka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x