Elektromobili se u odnosu na tradicionalna vozila čak 29 puta manje pale

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti/Vozim na struju
Podelite vest

Seminar na temu “Gašenje požara na električnim vozilima“, održan je u organizaciji MUP RS/Sektor za vanredne situacije uz podršku Ambasade USA /Sektor za vanredne situacije USA.

Skupu su prisustvovali brigadiri vatrogasno-spasilačkih jedinica RS, predstavnici vatrogasnih službi iz USA, generali vojske USA i stručni deo javnosti.

Prvi dan obeležile su prezentacije na temu bezbednosti, požara na EV, ali i preventivnih mera. Zanimljivo je da konkretnih sistemskih rešena za brzo gašenje nema čak ni u zemljama za koje se smatra da su daleko tehnološki naprednije.

Vođena je i rasprava za okruglim stolom na temu preventivnih mera jer statistike ukazuju da do požara na EV u odnosu na tradicionalna vozila dolazi čak 29 puta manje. Dakle na 10 000 000 registrovanih vozila imamo zabeleženih 511 požara.

Zašto?
U najvećem broju slučajeva požari nisu deo sistemske greške, već ljudskog faktora. Upravo to je razlog da se u javnosti više govori o važnosti opreznog, stručnog rukovanja.

Govornici na seminaru su se osvrnuli i na mala prevozna sredstva koja se svakodnevno koriste, pogonjena su elektro motorom, a sve masovnija u upotrebi. Zaključak skupa prvog dana upravo je potreba da se radi na edukaciji kako se punjenje baterija u kućnim uslovima ne bi sprovodilo bez nadzora, što je najčešći slučaj.

Redovno održavanje i pravilno korišćenje ipak je najvažniji segment koji možemo sprovoditi u prevenciji požara na EV.

Drugi dan ovog važnog seminara bio je posvećen studijskim prikazima raznih vrsta požara na litijum-jonskim baterijama. Pažnja je posvećena i opasnim materijama i rukovanjem istim, a u čiju grupu podpadaju i baterije koje i pored vozila svakodnevno koristimo u našim telefonima, laptop-ovima i kućnim aparatima sa baterijom.

Trećeg dana izvođeni su zaključci. I konstatacije su takve da je na ulicama sve više električnih vozila, kompanija koje se sve više odlučuju na elektrifikciju voznog parka.

“Imali smo prilike da vidimo primere modula, ćelija sa raznih modela EV. Predstavnik kompanije “Vozim na struju” demonstrirao je i kako izgleda baterija pred termanilnim prebegom, oštećena i nabubrela te na praktičnom primeru izneo i niz saveta koji idu u prilog prdlozima preventivnih mera koje su izneli pripadnici MUP/sektor za vanredne situacije”, rekla je Zorana Đorić, ispred kompanije Vozim na struju.

Prisutno je sve više privatnih lica koja se odlučuju na ekološka vozila sa elektro pogonom.

ALI! Uz sve praćenje tehnologija i želje da se ide u korak sa svetom, moramo pratiti i preporuke koje nam dolaze uz novitete i moramo se edukovati jer je to najbolji način da ostanemo bezbedni i doprinesemo da vatrogasno-spasilačke službe poštedimo makar u ovom segmentu.

Kako na Zlatiboru i drugim turističkim destinacijama u Srbiji ima sve više elektrmobila važnost ove teme je izuzetna, jer svaki požar u blizini šuma može za kratko vreme da se pretvori u pravu katastrofu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x