Međunarodni dan čokolade obećežava se 13. septembra. Osim današnjeg dana, čokoladi su posvećena još tri dana u godini: Svetski dan čokolade 7. jula i dva Nacionalna dana čokolade 28. oktobra i 28. decembra.
Bez obzira da li više vole tamnu, mlečnu ili belu čokoladu, sa ili bez orašastih plodova, jedva da postoji iko na svetu ko odoleva njenom ukusu.
Čokolada potiče od zrna drveta Theobroma Cacao, koje raste u Centralnoj Americi, Meksiku i severu Južne Amerike.
Uzgajao se hiljadama godina, a seme kakaa se koristilo i konzumiralo još od 1100. godine pre nove ere i igralo je veliku ulogu u kulturama Asteka i Maja.
Asteci su mleli i pili čokoladna zrna bez šećera i verovali su da je kakao dar bogova.
Kakao zrna su prvi put doneta iz Amerike u Evropu oko 1550. godine, gde su kombinovana sa mlekom i šećerom da bi se napravio popularan čokoladni napitak.
Godine 1780. Sjedinjene Države su izgradile prvu fabriku za proizvodnju i distribuciju novog čokoladnog pića. Međutim, tek 1842. godine kompanija Cadburi u Engleskoj počinje da proizvodi čokoladice.
Mlečna čokolada izmišljena je u Švajcarskoj 1875. godine.