ZSF pita da li će Zrenjaninci ikad dobiti ispravnu vodu za piće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Zrenjaninski socijalni formum (ZSF) ukazao je danas da je početkom novembra prošle godine premijerka Ana Brnabić izjavila da Vlada Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu, ali da novih informacija nema.

“Iako je od ove premijerkine izjave prošlo više od dva meseca, u medjuvremnu se nisu pojavile nove informacije o tome kako će problem vodosnabdevanja u Zrenjaninu biti rešen. Gradski čelnici takodje ne saopštavaju nikakve konkretne predloge. Dva pokušaja da se proda izgradjeno postrojenje za prečišćavanje vode, koje se pokazalo kao neuspešno, su propala”, upozorio je ZSF.

Tvrde da je očigledno da se i dalje insistira na konceptu javno-privatnog partnerstva, što nagoveštava da država nema nameru da angažuje budžetska sredstva kako bi Zrenjaninci konačno dobili ispravnu vodu za piće.

U saopštenju ZSF je dodao da je Vlada Srbije u maju 2021. dodelila Gradu Zrenjaninu 448,2 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u industrijskoj zoni Jugoistok 2, i da se na toj lokaciji gradi fabrika guma kompanije Linglong.

“Dakle, da bi Zrenjaninci, koji su državljani Srbije, dobili ispravnu vodu za piće traži se privatni partner, a kada treba obezbediti vodu i kanalizaciju za privatnu firmu iz Kine, to plaća naša država. Interes Linglonga je iznad zdravlja naših ljudi”, ocenili su iz ZSF-a.

Smatraju da je iz izjave Ane Brnabić vidljivo i da Vlada nema nameru da se ozbiljno pozabavi problemom pijaće vode u Vojvodini, gde se procenjuje da oko dve trćine stanovnika nema ispravnu vodu, iako bi kako navode, centralna vlast morala da se bavi jednim od najvećih zdravstvenih problema u Srbiji.

“Neophodno je da najpre bude izradjena ozbiljna studija o tome koji je najefikasniji i najjeftiniji način da se obezbedi ispravna voda za piće u Vojvodini. Postoje različiti predlozi, kao što je gradnja jednog ili više regionalnih vodovoda ili da svako naselje rešava problem za sebe. Neophodno je da Vlada angažuje najbolje sručnjake kako bi bilo pronadjeno optimalno rešenje”, navode u ZSF-u.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x