Žreb za EURO 2024. u Franfurtu 9. oktobra | Srbija u drugom šeširu, trijumf u Oslu doneo Orlovima velike benefite

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Fudbaleri reprezentacije Srbije na utakmici UEFA Lige nacija protiv Norveske na stadionu Uleval, Oslo 27.09.2022. godine, foto: Marko Metlas
Podelite vest

Fantastičan trijumf u Oslu protiv Norveške, doneo je našem najboljem nacionalnom timu mnogo lepih stvari, veliki benefit u smislu plasmana u elitnu A grupu Lige nacija, osiguran baraž za plasman na Prvenstvo Evrope (u slučaju da Orlovi to ne ostvare kroz rezultate u grupi) i drugi šešir u žrebu za kvalifikacije za EURO 2024. koje se održava u Nemačkoj.

A posle završetka Lige nacija poznati su svi detalji vezani za žreb za EURO 2024. koji će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu sa početkom u 12,00. Krenimo redom.

Učesnici završnog turnira elitne, A divizije Lige nacija, njih četiri, svrstani su u takozvani UNL šešir, jer će zbog pomenutog turnira imati samo osam preostalih takmičarskih termina u godini pred nama, pa će na žrebu za EURO biti svrstani u petočlane grupe.

Foto: FSS, Euro 2024 printscreen

U UNL šeširu su: Holandija, Hrvatska, Španija i Italija

Prvi šešir:

  • Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska

Drugi šešir:

  • Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA, Škotska, Finska

Treći šešir:

  • Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija

Četvrti šešir:

  • Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija, samoproglašena tzv. „Republika Kosovo“

Peti šešir:

  • Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta

Šesti šešir:

Andora, San Marino, Lihtenštajn

Dakle, jasno je da zbog toga što su u istom šeširu u kome je i Srbija, rivali „orlova“ na putu ka EURO 2024 (bar u grupnoj fazi, ostaje mogućnost za duele u eventualnom baražu) neće biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska.

Srbija, takođe, neće moći da igra i sa još jednom ekipom čiji je savez članica UEFA. Naime, UEFA je uvela sledeća ograničenja u žrebu

POLITIČKA OGRANIČENJA

Ove reprezentacije ne mogu biti u istoj grupi iz političkih razloga:

  • Jermenija – Azerbejdžan
  • Belorusija – Ukrajina
  • Španija – Gibraltar
  • Srbija – takozvano Kosovo
  • Bosna i Hercegovina – takozvano Kosovo

KALENDARSKA OGRANIČENJA

Najviše dve reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama tokom prozora mogu biti u istoj grupi:

Belorusija
Estonija
Farska Ostrva
Finska
Island
Letonija
Litvanija
Norveška

GEOGRAFSKA OGRANIČENJA

Zbog velike udaljenosti ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od sledećih reprezentacija:

Azerbejdžan: Gibraltar, Island, Portugalija.
Island: Gruzija, Izrael, Jermenija, Kipar.
Kazahstan: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Severna Irska, Farska Ostrva, Francuska, Škotska, Španija.

Žreb će se održati u Festhale izložbenom centru sa početkom u 12 časova. U žrebu će učestvovati pomenute 53 fudbalske federacije članice UEFA, sve osim Nemačke koja se kao domaćin automatski kvalifikovala i Rusije koja trpi embargo zbog dešavanja u Ukrajini, a na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA koju je potvrdio Sud za sportsku arbitražu iz Lozane.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa pridružiće se Nemačkoj na listi učesnika Evropskog prvenstva, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva.
Srbija je prvim mestom u grupi 4 Divizije B obezbedila učešće u tom baražu, pa će „orlovi“ imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku.

Pošto u kvalifikacijama učestvuje 53 ekipe podeljene u deset grupa, sedam grupa imaće pet ekipa, dok će tri grupe činiti šest nacionalnih timova ili predstavnika nepriznatih entiteta.

Žreb će otvoriti ekipe iz šešira „Lige nacija“ i prvog šešira, pa se redom prelazi od drugog do šestog. Timovi iz ova dva šešira biće ubacivani u grupe po abecednom redu, s tim što su grupe A do D rezervisane za četiri finaliste Lige nacija, a ostali nosioci idu redom u grupe E do J.

Kad se pređe na drugi šešir, u kome će biti i kuglica sa imenom Srbije, i na ostale do šešira pet, timovi će biti ubacivani redom od A do J, s tim što će biti poštovana određena ograničenja.

To se odnosi i na Srbiju, u čiju grupu neće moći da dođe tim koji reprezentuje nepriznatu „državu“ Kosovo, kao što smo pomenuli u odeljku „politička ograničenja“. Pošto najslabiji šešir ima samo tri tima, oni će biti ubačeni redom u grupe H, I, J po redu izvlačenja i poštujući ranije navedena ograničenja. Ovde može da se primeni pravilo „geografskog ograničenja“. Naime, jedna od tri reprezentacije u ovom šeširu je Andora, a ona ne može da upadne u grupu sa Kazahstanom koji je u četvrtom šeširu, jer bi njihovi dueli zahtevali preduga i prenaporna putovanja ekipa na gostovanje.

Utakmice kvalifikacija igraće se od marta do novembra 2023. godine:

TERMINI KVALIFIKACIJA

23-25.03.2023. 1. kolo
26-28.03.2023. 2. kolo
16-17.06.2023. 3. kolo
19-20.06.2023. 4. kolo
07-09.09.2023. 5. kolo
10-12.09.2023. 6. kolo
12-14.10.2023. 7. kolo
15-17.10.2023. 8. kolo
16-18.11.2023. 9. kolo
19-21.11. 2023. 10. kolo

Plej of mečevi
21.03. 2024. polufinala
26.03.2024. finala

Finalni turnir
14.06.2024. UEFA EURO otvaranje
14.07.2024. UEFA EURO finale

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x