Zašto treba jesti kiseo kupus

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

09Da li znate da kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu, što ovu namirnicu čini vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Beleže se i  lekovita svojstva kiselog kupusa: poboljšava raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, aktivira razmenu materija u mozgu, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće, pomaže kod izgradnje kostiju, reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, jača imunitet i povećava snagu mišića i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

 

 

Foto: O:S.R.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x