Vučić u Nišu: Srbija nastavlja da razvija vojne kapacitete, bez odluke o obaveznom služenju vojnog roka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Aleksandar Vučić Facebook; arhiva
Podelite vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  je nakon sastanka sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i vojnim vrhom u Nišu, izjavio  da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu i regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete. Što se tiče obaveznog služenja vojnog roka, za sada još uvek nema odluke, jer “ima mnogo problema i otvorenih pitanja”.

NABAVLJAMO I TROŠIMO MNOGO ZA NAŠU VOJSKU

 

„Kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije“, rekao je Vučić u Nišu.

On  je preneo novinarima da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine. U tom planu predložena su ogromna ulaganja u vojsku o čemu je razgovarao sa ministrom Stefanovićem, “i da bi najmanje trebalo uložiti preko 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više”.

„To je defakato još jedan vojni budžet“, dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

Vučić je napomenuo da će u narednom periodu biti značajnog pojačanja u svim vidovima Kopnene vojske, kao i da nam je potrebno više vojnika i da će zato biti nastavljeno unapređenje materijalnog položaja oficira i podoficira.

Vučić je rekao da su razgovarali i o tome da treba da imamo 100 odsto popunjenost rezervi hrane za vojsku, ne 15 dana kao što je sada slučaj, već dva meseca, iako se u slučaju napada prelazi na ratnu proizvodnju. To će se razmatrati sa Robnim rezervama.

„Ne sluteći ništa, već želimo da kažemo da smo mi organizovana i sposobna država i domaćinska i zato treba da vidimo sa Robnim rezervama da možemo, od hrane do municije, da upravljamo na domaćinski način“, naveo je Vučić.

Vučić je za sutra najavio  sastanak sa celom namenskom industrijom u Srbiji.

„Naše narudžbine su od naše namenske industrije 200 miliona evra godišnje, a moraće da ide preko 250 miliona, moramo da je osnažimo“, naveo je.

Dodao je da za mnoge naše proizvode vojne industrije postoji tržište u celom svetu.

„Cene svega skaču, od bitumena i cementa da ne pričam. Mnogo problema ima, ali gledamo da se nosimo s tim. Zadovoljan sam angažmanom tih ljudi, ali nisam nikada i nikada neću biti spremnošću i gotovošću. Ali, sam zadovoljniji nego što sam bio nekada“, rekao je predsednik Srbije.

Čak i kada budemo mnogo jači neću biti zadovoljan, dodao je.

Kako je rekao, nabavljamo i trošimo ogroman novac za našu vojsku.

„Ona je danas mnogostruko snažnija u odnosu na ono kada sam postao ministar odbrane. Srećan sam što smo doneli velike promene. Da li je idealno i dobro, još daleko od toga“, zaključio je Vučić.

BEZ KONAČNE ODLUKE O OBAVEZNOM SLUŽENJU VOJNOG ROKA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka, prenosi sajt Ministarstva odbrane Republike Srbije, “jer ima puno problema i mnogo otvorenih pitanja”.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004. ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

„To je samo deo pitanja u vezi ove strateške odluke. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke“, naglasio je.

„To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo devetu godinu na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci“, objasnio je Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Istakao je da je naša vojska neuporedivo snažnija nego što je bila, a za neki mesec mogao bi da kaže da “više nismo laka meta kao što smo bili, i da više niko neće moći da se igra s nama mačke i miša”, rekao je predsednik Srbije.

On je danas, u okviru trodnevne posete Nišavskom okrugu, prisustovao pokaznoj vežbi rada diviziona samohodnih top haubica „NORA B-52 M15“.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x