Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN, uključujući Ukrajinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Serbian President Aleksandar Vucic addresses the 77th session of the United Nations General Assembly, at U.N. headquarters, Wednesday, Sept. 21, 2022. (AP Photo/Jason DeCrow)
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je noćas u Njujorku da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija (UN) uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je u govoru u Opštoj debati na početu Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da se Srbija u vezi s tim “ponašala odgovorno i ozbiljno”.

On je rekao da “do sada nije čuo racionalan odgovor na pitanje koja je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije koji je grubo prekršen”.

“Srbija nije kročila na tuđu teritoriju, niti je ugrozila teritorijalni integritet bilo koje države da bi protiv nje bilo intervencije. To nije sprečilo 19 najbogatijih NATO zemalja da napadnu suverenu zemlju bez odluke UN” 1999. godine, podsetio je Vučić.

Dodao je da će Srbija “strpljivo i s mnogo dobre volje nastaviti da traži kompromis” s Kosovom u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Kompromis je jedini način za postizanje trajnog mira. Sve druge opcije smo već istrošili i ne pomišljamo da se vraćamo na staze rata i krovprolića”, kazao je Vučić.

Naveo je da Beograd pregovore vodi “u složenim okolnostima s elemetima hibridnog rata i prljave kampanje u nekim zemljama”.

“Srbija je predstavljena kao destabilizujući faktor u regionu kako bi bila sprečena da kaže istinu, da princip nepovredivosti granica mora da važi za sve”, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima “Srbija je garant stabilnosti” i kao primer naveo da “Srbija i Albanija danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u celoj istoriji”, a da sa Severnom Makedonijom već tri godine realizuje inicijativu “Otvoreni Balkan” koja ima jasnu viziju da otvori region kompanijama, ljudima i kapitalu.

“I pored neupitnih ekonomskih koristi ima širu dimenziju, povezuje ljude različitih kultura i promoviše raznolikost. Srbija na taj način nastoji da doprinosi miru, stabilnosti i pomirenju u regionu”, kazao je Vučić.

Vučić je u govoru objavljenom na sajtu UN ukazao na ozbiljnost sadašnjeg trenutka u svetu i ocenio da “sve što danas ovde radimo deluje nemoćno i nejasno”, a “naše reči čine se kao šupalj i prazan eho u skladu sa stvarnošću sa kojom se suočavamo”.

“A ta realnost je takva da ovde niko nikoga ne sluša, niko ne teži pravim dogovorima i rešavanju problema, a skoro svako vodi računa samo o svojim interesima, često kršenjem osnovnih principa međunarodnog prava; odbacivanjem Povelja UN”, rekao je on govoreći o “silama koje ne vode računa ni o čemu drugom, osim o postizanju sopstvenih političkih, ekonomskih i, nažalost, vojnih ciljeva”.

Vučić je rekao da se ovogodišnja Opšta debata Generalne skupštine UN vodi u uslovima potkopanog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od kada su osnovane Ujedinjene nacije”.

Globalni izazovi “prete da radikalno promene arhitekturu međunarodne bezbednosti i ugroze uspostavljen međunarodni pravni poredak. Ovako složena vremena zahtevaju mnogo mudrosti i jedinstva, kako bi se očuvao mir kao apsolutno najvažnije nasleđe u koje je utkano u temelje UN”, rekao je Vučić.

Njegov govor je bio podeljen u pet poglavlja: “Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti”, “Očuvanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog suvereniteta priznatih država, članica UN, kao ključni princip međunarodnog javnog prava i odnosa među državama”, “Energetska sigurnost u uslovima globalne krize”, “Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju” i “Snabdevanje hranom u smislu globalnih lanaca snabdevanja prekinutih ratom”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x